Hoe blijven stembureaus coronaproof

Hoe blijven stembureaus coronaproof

De Tweede Kamerverkiezingen komen weer in het zicht en normaal gesproken gaat iedereen op 17 maart stemmen bij een stembureau. Maar hoe zit dat nu in deze tijd met corona? Gemeenten hebben daardoor maatregelen moeten nemen om zo kiezers te kunnen beschermen.

Stembureaus moesten dus coronaproof worden gemaakt. Demasko een bedrijf dat kantoorartikelen levert, sloeg een andere weg in tijdens de coronacrisis. ‘’Er was aan het begin van corona erg veel vraag naar plexiglas. wij als bedrijf zagen hier potentie in en zijn toen ook plexiglas op maat gaan aanbieden “, vertelt Thomas Koopman, eigenaar van het bedrijf. In juli verkocht Demasko kuch en spatschermen van plexiglas wat verkocht werd aan supermarkten en andere winkels. ‘’Toen kregen wij vraag van gemeenten in de buurt of wij stemlokalen coronaproof wilde gaan inrichten voor de verkiezingen’’. Vanaf september 2020 is Demasko in samenwerking met verschillende gemeenten om ervoor te zorgen dat kiezers veilig kunnen stemmen.

Stempakketten
Ook het bedrijf van Herwin Zwijgers ving op dat gemeenten hulp nodig hadden om stemlokalen veilig te houden tijdens de verkiezingen. Herwin: ‘’Wij zijn toen gaan nadenken en bedachten stempakketten voor gemeenten, denk maar aan mondkapjes, potloodjes, desinfectie palen je kunt het zo gek niet bedenken.’’ EvenWerkt is een bedrijf gespecialiseerd in publiekszaken en werkte al nauw samen met verschillende gemeenten. Ze zijn in augustus een marketingcampagne gestart om zo meer gemeenten in Nederland te kunnen trekken en hebben uiteindelijk aan 500 gemeenten, stempakketten verkocht.

De stemlokalen die nu coronaproof worden gemaakt, zijn niet de enige maatregelen die er getroffen zijn. Jepma Elizabeth, de directie communicatie van gemeente Amsterdam vertelt welke maatregelen de gemeenten moesten nemen. ‘’Om het aantal mensen dat wil gaan stemmen per dag te beperken is er besloten vanuit het kabinet om de dagen dat je kunt stemmen op de splitsen in drie dagen’’ , vertelt Jepma Elizabeth. De dagen dat mensen kunnen stemmen zijn nu op 15, 16 en 17 maart. Iedereen die een stembureaus binnenkomt is verplicht een mondkapje te dragen en anderhalve meter afstand te houden. ‘’Met deze maatregelen hopen gemeenten ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland zijn stem kan uitbrengen zonder dat de besmettingen oplopen’’, aldus de directie communicatie van gemeente Amsterdam.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *