‘Wie van de drie’ in het wielervoorjaar van 2021

‘Wie van de drie’ in het wielervoorjaar van 2021

De plek waar zaterdag Milaan-San Remo start. Foto: Pixabay

De eerste voorjaarskoersen zitten erop, maar er komt nog een berg aan klassiekers aan. Aanstaande zaterdag staat met Milaan-San Remo, het eerste ‘monument’ op de agenda. Daarna zullen de grote klassiekers elkaar snel opvolgen. Het lijkt een strijd te gaan worden tussen de drie grote namen van het wielerpeloton; Wout van Aert, Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel.

De eerste slag werd door Mathieu van der Poel een paar weken terug behaald. Met een groot machtsvertoon versloeg de Nederlander alle andere grote favorieten. De eerste klap is een daalder waard zou je zeggen. In de Tirreno-Adriatico stonden de drie favorieten voor bijna elke wedstrijd allemaal aan de start. De eerste drie etappes van de Italiaanse rittenkoers werden verdeeld over de Belg, Fransman en Nederlander; hoe kan het ook anders? Nu de grootste klassiekers er aan komen, lijkt er maar één vraag te zijn; wie gaat er waar winnen?

Wout van Aert

De 26-jarige Belg heeft nog maar twee startbewijzen opgehaald dit seizoen. In de Strade Bianche, zijn eerste wedstrijd van het seizoen, ging Van Aert gelijk met de beste mee. Door misschien een gebrek aan ritme en wedstrijden moest hij in de finale van die wedstrijd de besten laten gaan. In de Tirreno-Adriatico liet Van Aert gelijk zien dat hij na één wedstrijd al gelijk op een topniveau zat. Hij won de eerste etappe met overmacht in de massasprint. Bergop moest hij wat steekjes laten vallen later in die week, maar de vorm van de Belg lijkt helemaal in orde. Vorig jaar won hij Milaan-San Remo en de Strade Bianche. Dit jaar zal zijn focus misschien meer liggen op de Vlaamse klassiekers. De zure nasmaak van de verloren Ronde van Vlaanderen van vorig jaar, zal nog niet volledig zijn weggespoeld. De Belg aast op revanche in de kasseienklassiekers. Opmerkelijk: Van Aert won nog nooit een World Tour wedstrijd op Belgisch grondgebied.

Julian Alaphilippe

De Fransman kent eveneens een goede start van zijn voorjaar. Hij won de tweede rit in de Tirreno-Adriatico en maakte indruk in Omloop Het Nieuwsblad. Dat Alaphilippe in de Vlaamse klassiekers in één adem wordt genoemd met Van Aert en Van der Poel is op zich al bijzonder te noemen. Tot vorig jaar focuste hij zich op de heuvelklassiekers en werd hij ‘te licht’ bevonden voor de Vlaamse wegen. Vorig jaar vond hij zichzelf uit als ‘Flandrien’ en kreeg hij er een heel scala aan nieuwe doelen bij. Wie weet wat er gebeurd was als de 28-jarige Fransman niet onbenullig ten val was gekomen in de Ronde van Vlaanderen van vorig jaar. Oud-wielrenner en analist Danny Nelissen schat de kansen van ‘Loulou’ hoog in. “In de Omloop cijferde Alaphilippe zich uiteindelijk helemaal weg voor zijn ploeggenoot Ballerini. Maar ik vind dat hij minimaal op hetzelfde niveau zit als Van der Poel en Van Aert. En hij beschikt over de beste ploeg”, zegt Nelissen. Het blijft opmerkelijk hoe rap de Fransman de omscholing van ‘potentiële Tourwinnaar’ naar ‘Flandrien’ heeft voltooid.

Mathieu van der Poel

Bovenaan alle lijstjes van topfavorieten zal Mathieu van der Poel staan. Hij maakte de laatste jaren al indruk met zijn overwinningen in De Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race, maar dit jaar lijkt er al helemaal geen maat te staan op de Nederlandse kampioen. De overwinning in de Strade Bianche maakte veel indruk op iedereen en vooral de manier waarop; oppermachtig. Maar wat de 26-jarige Nederlander liet zien in de vijfde etappe van de Tirreno-Adriatico, hielden veel mensen voor onmogelijk. In bar en boze omstandigheden soleerde Van der Poel naar de zege, na een solo van meer dan 50 kilometer. En dat op de glooiende Italiaanse wegen waar hij eigenlijk te zwaar voor zou moeten zijn. De drie grote doelen zijn Milaan-San Remo, De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Die laatstgenoemde zal een koers worden met wat extra’s. Vorig jaar kon ‘de hel van het noorden’ niet doorgaan vanwege alle coronamaatregelen. En daarom zal Van der Poel, die dit jaar dan wel zijn debuut zal maken, extra gebrand zijn om daar te schitteren. Op de vraag welke klassieker het beste bij Van der Poel past, is Danny Nelissen kort van stof. “Welke niet? Hij maakt zo ongelofelijk veel indruk. We zien vanaf de Omloop tot aan Luik-Bastenaken-Luik gewoon dezelfde favorieten. Die scheiding was eerder veel groter. De reden? Die drie zijn gewoon veel te sterk voor de rest.”

Het programma

Zaterdag 20 maart begint het ‘klassieke voorjaar’ met Milaan-San Remo. Onderbroken door wat ‘kleinere’ klassiekers zullen daarna De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix volgen op 4 en 11 april. Daarna volgen de Amstel Gold Race en de Waalse klassiekers. Hoe het programma voor de grote drie er dan uitziet, is nog niet bekend. Maar grote kans dat de drie kemphanen ook daar weer de show zullen stelen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *