Volt gaat voor vereniging Europa

Volt gaat voor vereniging Europa

Beeld: Ernst Boutkan

De reguliere Tweede Kamerverkiezingen vinder weer plaats op woensdag 17 maart. Er doen dit jaar maar liefst 37 partijen mee en dit is een naoorlogs record. Van deze 37 partijen doen er 9 dit jaar voor het eerst mee aan de nationale Nederlandse verkiezingen. Zo ook Volt en pro-Europese partij. In een notendop willen zij zich inzetten in de kamer voor elke Europese kwestie zoals klimaatverandering of migratie. Het allerbelangrijkste voor Volt is dat ze vinden dat we deze kwesties alleen samen met heel Europa kunnen oplossen en daarom willen zij dit geluid laten horen in de Kamer. Ernst Boutkan (25) is Lijsttrekker nummer drie op de kandidatenlijst van Volt. Ook hij voelt zich sterk verbonden met Europa en hoopt  aan de hand van de peilingen op een plekje in de kamer.

 Hoe het begon voor Ernst

‘Ik heb in leiden antropologie gestudeerd en daarna bestuurskunde waarbij ik gespecialiseerd ben geraakt in Europese unie en democratisch tekort. Inmiddels ben ik al meer dan twee jaar actief bij volt. Ik was er vrij vroeg bij’, zegt Boutkan.

Naar aanleiding van deze studie moest Boutkan veldwerk doen. Hij was toen eigenlijk nog helemaal niet geïnteresseerd in politiek, maar wel in politieke bewegingen. Volt was een nieuwe politieke beweging die toen de tijd nog maar net twee maanden was opgericht.

‘Ik vond de gedachten zo mooi van Europeanen verbinden, samen de uitdagingen aanpakken en daar daadwerkelijk een plan en structuur voor hebben dat ik mij daarvoor ben gaan inzetten’, zegt Boutkan.

Vereniging door Volt?

De oprichting van Volt kwam direct na de Brexit. Dit werd gedaan door een Italiaan, Duitser en een Française. Hun grootste beweegreden hiervoor ontstond door zorgen in tijden van crisis. De groei van grote problemen zoals klimaatverandering en de vluchtelingencrisis aan onze grenzen zij  slechts twee voorbeelden die zich momenteel afspelen in deze crisis.  Volgens Volt lossen we dat soort problemen niet op als Nederland, maar als Europese unie. Ook vinden ze dat er voornamelijk internationale oplossingen nodig zijn en dat er ondanks dat juist steeds nationaler wordt gehandeld in de politiek. ‘’ We moeten het gewoon echt samen gaan doen’’, zegt Boutkan.

Stijgende lijn

Volt stijgt steeds meer in de peilingen. Volgens de peilingwijzer kan de partij op 0-3 zetels rekenen. Volgens Boutkan zijn ze hier altijd al voor gegaan. ‘’Dat heeft te maken met het feit dat we bij de Europese verkiezingen 100.000 stemmen hebben behaald, wat net niet genoeg was voor een zetel. Maar dat was 2% dus als we dat weten te verdubbelen aan de hand van veel betere organisatie dan vertaald dat zich in 200.000 stemmen en dus 3 zetels.’’ En op die drie zetels peilen ze nu ook.

Volt zegt: Europa, Europa, Europa

Als je kijkt naar alle thema’s die spelen in Nederland zoals bijvoorbeeld: stikstof, natuurgebieden of ecosystemen kun je het eigenlijk zo gek niet bedenken of het heeft te maken met Europese wetgeving, volgens Volt.

‘ Als je het globaal pakt heeft ongeveer 80% van de thema’s die behandeld worden rondom wetgeving of andere punten in de kamer link of rechts wel iets te maken met Europa. Dat is natuurlijk ook logisch, want we zitten in de Europese unie. Maar de meeste nationale partijen die hebben het er nooit over’, zegt Boutkan.

Volt wil eenmaal in de Tweede kamer bij elk thema waar Europa ook maar iets mee te maken heeft een Europese dimensie toevoegen aan het debat. ‘Dit gaan we eigenlijk doen door alleen maar Europa, Europa, Europa te roepen’, aldus Boutkan.

Binnen of buiten de Kamer

Of uit de uitkomst van de verkiezingen zal blijken dat Volt daadwerkelijk 3 zetels krijgt en dus voor een plekje voor Boutkan zorgt in de Kamer is natuurlijk nog maar de vraag. Ondanks dat wil Boutkan zich hoe dan ook blijven inzetten voor zijn partij. ‘’Als het niet lukt ga ik gewoon solliciteren om fractievoorzitter te worden. Ik heb echt liefde voor de inhoud van Volt en daarom wil ik mij daar nog niet van loskoppelen. Binnen of Buiten de kamer’’

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *