Gemeente Rotterdam gaat 90.000 stempotloodjes inzamelen om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid: “21% van Rotterdam is laaggeletterd”

Gemeente Rotterdam gaat 90.000 stempotloodjes inzamelen om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid: “21% van Rotterdam is laaggeletterd”

Vanwege de coronacrisis mag iedere stemgerechtigden dit jaar tijdens de landelijke Tweede Kamerverkiezingen zijn of haar rode stempotloodje, met oog op de hygiëne mee naar huis nemen. Gemeente Rotterdam heeft een andere bestemming voor de potloodjes in gedachten en wil deze inzamelen voor een kunstwerk. Wethouder Judith Bokhoven heeft 2021 uitgeroepen tot Jaar van de Taal en wil dit jaar laaggeletterdheid onder de aandacht brengen.

De stad wil 90.000 rode stempotloodjes inzamelen om met een kunstwerk de hoeveelheid laaggeletterden in Rotterdam aan te geven. 90.000 inwoners zijn namelijk laaggeletterd in Rotterdam, dat is maar liefst 21% van het totale inwoneraantal. Dit aantal in Rotterdam ligt ook veel hoger dan in anderen steden, in Amsterdam zijn dit er bijvoorbeeld 15.000. Alleen in Den Haag ligt het procentueel hoger, met ongeveer 86.500 inwoners dat 24% representeert.

Talascoop
Visual artist Christine Saalfeld won met haar ontwerpopdracht en mag het kunstwerk gaan maken, dat in september dit jaar wordt onthuld. Saalfeld bedacht een Talascoop, een telescoop gemaakt met in eerste instantie bedacht met gekleurde pennen, wat nu 90.000 rode stempotloodjes worden. Zelf komt Saalfeld uit Duitsland, München, waardoor zij affiniteit heeft met het onderwerp: “Als je dan gevraagd wordt door een gemeente zoals Rotterdam om zo’n kunstwerk te maken, denk je gelijk terug aan hoe je zelf begon met de Nederlandse taal en hoe het voelde als je iets niet kan lezen of iets niet begrijpt. Ik heb ook wel eens moeten vragen of iemand iets voor mij voor wilde lezen, toen ik hier net kwam wonen.”

Na de onthulling in september blijft het kunstwerk in de stad staan. Waar het kunstwerk komt, is nog niet bekend.

Over de auteur

Julia den Heijer

JdH Producties, ook wel Julia den Heijer: dat ben ik! Inmiddels tweedejaars Journalistiek student aan de Hogeschool in Utrecht. Ik zal gelijk met de deur in huis vallen, mijn droom? Een goede politiek verslaggeefster worden in dé politieke stad van ons land én mijn geboortestad Den Haag. Op deze pagina publiceer ik mijn journalistieke producties die ik produceer voor YOUNews8.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *