Verkiezingen in Hongkong uitgesteld

Verkiezingen in Hongkong uitgesteld

De verkiezingen in Hongkong gaan naar alle waarschijnlijkheid een jaar uitgesteld worden. Dit wordt door de Chinese overheid gedaan onder het mom van corona, terwijl ze in feite meer tijd willen om het kiessysteem daar volledig te veranderen. Pro-Beijing en pro-Peking organisaties proberen zo meer macht te krijgen in Hongkong, omdat de voormalige Britse kolonie tot nu toe altijd een bepaalde hoogte van autonomie heeft gehad. 

De veranderingen die zij in willen brengen zullen er voor zorgen dat enkel nog ‘patriotten’ verkozen kunnen worden in Hongkong. In de praktijk zal dit dus alle pro-democratische bewegingen de kop indrukken. Volgens Xiaoxue Martin, junior researcher bij het Clingendael China centre, zullen mensen eerst gescreend moeten worden voordat ze zich überhaupt verkiesbaar kunnen stellen. Zij vindt het een “grote teleurstelling voor de inwoners van Hongkong”. In het originele plan zou Hongkong nog tot 2047 autonoom blijven, daar zien de inwoners echt nu al verandering inkomen.

Zich verzetten zullen de Hongkongers niet volgens Wouter Sterrenburg, hij heeft in 2019 vijf maanden in Hongkong gewoond. Destijds waren er volop protesten, die hij voor zijn uitwisselingsprogramma uitgebreid vast heeft kunnen leggen. De contacten die hij daar heeft opgedaan heeft hij ook weten te onderhouden, zo is hij nog altijd goed op de hoogte van wat zich daar afspeelt en wat de Hongkongers denken. Volgens hem zijn ze vooral erg bang en zullen ze door de veiligheidswet die na aanleiding van de protesten in 2019 is ingevoerd, zich niet meer tegen de staat durven te verzetten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *