”In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk”

Afbeelding van makenbach via Pixabay

Het is vandaag exact vijf jaar geleden dat Johan Cruijff, Nederlands beste voetballer allertijden, is overleden. Op 24 maart 2016 overleed de eeuwige nummer 14 op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Johan Cruijff is een van de meest invloedrijke personen die de voetbalwereld ooit gekend heeft, zowel als trainer als speler. Buiten Nederland is Cruijff nog altijd geliefd in Barcelona en bij de supporters van FC Barcelona over de hele wereld. 

Op 25 april 1947 werd Hendrik Johannes Cruijff, beter bekend als Johan Cruijff, geboren. Hij groeide op in de Amsterdamse buurt Betondorp, vlakbij het toenmalige stadion van Ajax. Johan Cruijff trainde vanaf zijn zesde al mee met Ajax, maar kon pas op zijn tiende officieel lid worden.

Ajax

Op 15 november 1964 maakte de 17-jarige Johan Cruijff zijn debuut voor het eerste van Ajax in de wedstrijd tegen FC Groningen. Cruijff scoorde in een 3-1 nederlaag het enige doelpunt in naam van de Amsterdammers. In totaal scoorde Cruijff in 318 wedstrijden voor Ajax maar liefst 250 doelpunten. Cruijff werd in zijn periode bij Ajax acht keer landkampioen en ging er in 1971, 1972 en 1973 vandoor met de Europacup I, vandaag de dag beter bekend als de Champions League. In 1971 won de Nederlander voor het eerst in zijn carrière de Gouden Bal voor beste Europese voetballer van het jaar. Sinds het seizoen 2018-2019 draagt het stadion van de Amsterdammers de naam ‘Johan Cruijff Arena’, als eerbetoon aan de overleden Cruijff.

Oranje 

Op 7 september 1966 maakte Cruijff als 19-jarige zijn debuut voor het Nederlands elftal. Tegen Hongarije wist Cruijff, net als bij zijn debuut voor Ajax, het net te vinden. Voor het Nederlandse elftal wist Cruijff in 48 wedstrijden maar liefst 33 keer te scoren. Hiermee staat hij nog altijd op de zevende plaats in de topscoorderslijst van Nederland.

FC Barcelona 

In 1973 verruilde Johan Cruijff Amsterdam voor Barcelona, waar hij qua doelpunten en prijzen minder succesvol was. In 227 wedstrijden scoorde hij maar 85 keer en werd hij alleen in zijn eerste seizoen landskampioen van Spanje. Desondanks kreeg het spel van Cruijff veel lof. In Barcelona werd Cruijff op handen en voeten gedragen door de Catalanen, en ook nu wordt hij nog steeds als een God gezien. In zijn periode bij FC Barcelona werd Cruijff tweemaal achter elkaar uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar. Hij ontving in 1973 en 1974 hiervoor de bijbehorende Ballon d’Or.

Feyenoord 

De meest verassende beslissing van Johan Cruijff in zijn carrière was de overstap van Ajax naar aartsrivaal Feyenoord. In 1983 besloot Cruijff, na een conflict met toenmalig Ajax-voorzitter Harmsen, om de transfer te maken naar de Rotterdammers. In het begin hadden de Feyenoordsupporters moeite met de overgekomen ‘020’er’, maar dit verdween al snel toen Cruijff in de Kuip zijn voeten liet spreken. In zijn enige seizoen voor Feyenoord won Cruijff zowel de landstitel als de KNVB-beker. Na dit spraakmakende seizoen besloot de toen 37-jarige Cruijff een punt achter zijn carrière te zetten.

Trainer  

Johan Cruijff begon zijn trainerscarrière, net als zijn speler carrière, bij Ajax. Cruijff werd als trainer van Ajax geen een keer landskampioen, maar won wel tweemaal de KVNB-beker en één keer de Europacup II. Als trainer van FC Barcelona was de Nederlander een stuk succesvoller. Zo won hij vier jaar achter elkaar de Primera Division, de landstitel in Spanje. In 1992 won hij met de Catalanen voor het eerst in de clubgeschiedenis de Europacup I. Met acht jaar is Johan Cruijff de langst dienende trainer uit de clubhistorie van FC Barcelona. Cruijff heeft in zijn periode als trainer veel invloed gehad op de voetbalwereld en wordt nog altijd gezien als ‘de uitvinder van het moderne voetbal’.

Johan Cruyff Foundation 

In 1997 stichtte de voormalig voetballer de ‘Johan Cruyff Foundation’ op. Het hoofddoel van de stichting is het creëren van kansen en bieden van mogelijkheden voor kinderen, ook kinderen met een beperking, om te sporten. De Johan Cruyff Foundation plaatst al jaren hun Cruyff Courts, kleine voetbalveldjes, in binnen- en buitenland. Ook na het overlijden van Johan Cruijff in 2016 zet de foundation zich nog altijd in voor hun doel.

Biografie 

In 2019 verscheen de biografie over het leven van Johan Cruijff geschreven door journalist en schrijver Auke Kok. Kok maakte gebruik van unieke documenten en sprak honderden bronnen die Johan Cruijff van dichtbij hebben meegemaakt. Johan Cruijff: de biografie wordt daarom ook wel de eerste volledige biografie over het leven van Cruijff genoemd.

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *