Een bijzondere kijk op de veiligheid van vrouwen

Een bijzondere kijk op de veiligheid van vrouwen

De nieuwste actie om bewustwording te creëren is het delen van van dit berichtje

Na de moord op Sarah Everard in Groot-Brittannië is de discussie over de veiligheid van vrouwen weer aangewakkerd. Vooral op sociale media delen vrouwen hun ervaring en is de bekende hashtag #NotAllMen opnieuw trending. De redactie van YouNews maakte hier een reportage over en zocht deze keer niet naar verhalen buitenshuis, maar bleef binnen de redactie.

Het doel van deze reportage is om duidelijk maken dat je niet ver hoeft te zoeken naar verhalen over vrouwen die in onveilige en onprettige situaties zijn beland. Het is een oproep aan iedereen om met je naasten te praten over dit onderwerp en te luisteren naar vrouwen. En vooral een oproep aan mannen om zich uit te spreken tegen dit gedrag. Het laat zien dat het niet alle mannen zijn die ongewenst gedag vertonen, maar dat het wel elke man zou kunnen zijn en vrouwen niet weten wie er wel of niet te vertrouwen zijn.

De dames en heren werden stellingen voorgelegd om hiermee het contrast te schetsen. De stelling “ik neem veiligheidsmaatregelen als ik ’s avonds het huis verlaat” liet een duidelijk verschil zien. Waar de dames vooral ja zeiden, zeiden de heren nee. “Daar heb ik geen last van”, antwoordt redacteur Teun Willems. Ook de vraag of zij zouden omfietsen als er een onbekende groep met mannen staat, laat zien dat de heren hier minder bij stil staan. Redacteur Pepijn Kouwenberg YouNews, zegt: “Ik snap dat het risico dat er iets met je gebeurt aanzienlijk groter voelt als vrouw zijnde en denkt: misschien willen ze iets van me of misschien gebeurt er iets met me. Ik begrijp dat je dan wel de keuze maakt om het blokje om te nemen, maar dat is voor mij niet het geval.”

Redactrice Julia den Heijer somt de hele ervaring op: “Toen ik werd gevraagd of ik hieraan mee wilde doen, dacht ik: ja prima, maar ik heb niet echt een verhaal. Maar als ik eerlijk naar mezelf ben, heb ik wel een verhaal.” Off camera kwam er ook veel los tussen de vrouwelijke redactieleden. “Het was voor mij een waardevolle ervaring”, aldus redactrice Fleur Chattillon.

Bekijk hier de lange versie: http://https://www.youtube.com/watch?v=yieolxv4e-w

Editors note: “Je moet het vergelijken met teken. Gemiddeld draagt één op de vijf teken de ziekte van Lyme, maar niemand zegt: ‘Pas op voor die ene teek met Lyme.’ Dit werkt hetzelfde voor mannen. Zodra de andere vier mannen zich niet anders gaan gedragen dan de man die wél onwenselijk gedrag vertoont, is het voor vrouwen onmogelijk om ze van elkaar te onderscheiden tot het misschien te laat is. Wanneer mannen zich tegen onwenselijk gedrag laten horen en andere mannen aansprakelijk houden, dan laten zij zien dat zij daar niet in mee gaan. Dit gedrag kan zich op heel veel verschillende manieren uiten. Denk hierbij aan straatintimidatie, ofwel iemand naroepen, grappen over verkrachting, vrouwen dronken willen krijgen, enzovoorts.” – Julie van der Eerden

Over de auteur

Julie van der Eerden

Mijn naam is Julie van der Eerden. Ik ben een gefocuste en enthousiaste journalist, met oog voor bijzondere en persoonlijke verhalen. Ik schrijf graag over mensen en duik graag dieper in de hoe en waarom. Ik probeer altijd creativiteit in mijn werk te stoppen. Ik ben serieus en doordacht, maar ik vind het ook leuk om een knipoog naar het publiek te geven wanneer hier ruimte voor is. Ik werk professioneel en betrouwbaar, en ik ben iemand op wie je kan rekenen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *