Online puppycursussen: werken die wel echt?

Sinds de coronacrisis hebben steeds meer mensen een hond genomen. Uit het huisdierenpopulatie-onderzoek dat brancheorganisatie DiBeVo en de NVG jaarlijks laten uitvoeren, blijkt dat nog net geen 20% van de Nederlandse huishoudens een hond heeft. Door de maatregelen omtrent corona is het moeilijk om fysieke puppycursussen te geven. Gelukkig bestaan er ook online puppycursussen, maar werkt zo’n online cursus net zo goed als een fysieke cursus?

Socialisatie mist

Samantha Dijkstra is eigenaresse van Hondenschool Sammie en Hond-Online, zij biedt zowel online als fysieke puppycursussen aan. “Of de ene hond beter wordt dan de andere hond, dat is moeilijk terug te herleiden”, vertelt zij. “Het grootste verschil is natuurlijk dat ik de honden niet in het echt zie, waardoor ik niet kan helpen als een hond iets verkeerd aanleert of moeite heeft. Ook mis je een beetje de socialisatie, normaal zie je op het veld andere mensen en andere honden.” Toch is het doel van Samantha’s online puppycursus dat de deelnemers de oefeningen met hun hond achter hun laptop bekijken en buiten gaan oefenen. “Dan heb je een beetje hetzelfde beeld.”

Het beste er van maken

Ook Lillian van der Schaaf volgde met haar puppy Teddy een online puppycursus. “Het is mij heel goed bevallen. Het was fijn dat er live zoomsessies aan verbonden waren, ik kon twee keer per week mijn vragen stellen”, vertelt Lillian. Toch merkt zij wel een verschil tussen een fysieke en een online puppycursus. “Het verschil zit in de groepsdruk, bij een fysieke puppycursus ga je toch vaker thuis oefenen omdat je wil dat jouw hond de beste is en met een online cursus heb je die controle niet.” Daarnaast missen Lillian en Teddy het contact met de andere cursisten en puppy’s. “Het is mij goed bevallen, omdat ik denk: die beperking is er nou eenmaal. Dan maken we er maar gewoon het beste van.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *