De tering, het is Wereld Tuberculose Dag

De tering, het is Wereld Tuberculose Dag

Corona is zeker niet de enige infectieziekte, tuberculose is een van de meest dodelijke infectieziektes ter wereld. Vroeger noemde men deze ziekte ‘de tering’, omdat mensen langzaam weg teerden. Het afgelopen jaar hebben we gezien hoe een infectieziekte de hele wereld in zijn greep kan houden. Het KNCV Tuberculosefonds heeft daarom als thema ‘nooit meer een pandemie’ gekozen voor Wereld Tuberculose Dag 2021. Niesje Jansen, verpleegkundig consulent bij het KNCV Tuberculosefonds, vertelt hier meer over.

Wat is tuberculose?

“Tuberculose is, net als corona,  een infectieziekte, maar wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte kun je via de lucht overdragen van de een op de ander. Door te hoesten, niezen, zingen en praten komen er kleine druppeltjes in de lucht en als iemand anders die inademt, kan hij of zij ook besmet raken. Het is een infectieziekte die we al heel erg lang kennen. Uit de oudheid zijn mummies gevonden waarvan achteraf gezegd is dat zij tuberculose hadden. Aan het einde van de negentiende eeuw ontdekte Robert Koch, een Duitse medicus, dat tuberculose veroorzaakt wordt door een bacterie. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er medicatie, daarvoor was rust het enige ‘medicijn’. De medicatie is inmiddels veel beter en daarom is tuberculose nu op zich een goed te behandelen infectieziekte, maar elke twintig seconden sterft er nog niemand aan tuberculose. Het is de infectieziekte waar wereldwijd de meeste mensen aan sterven. Dat is heel schrijnend, omdat ik net al zei dat het een goed te genezen infectieziekte is. Dat komt doordad de medicijnen niet altijd overal even goed verkrijgbaar zijn, of soms heel duur zijn door opkomende resistentie voor antibiotica. Vorig jaar hadden we in Nederland tussen de zeshonderd en zevenhonderd tuberculose-infecties.”

Welke syptomen heeft een tuberculose patiënt?

“De symptomen kunnen best wel vaag zijn. Hoesten komt heel veel voor, moe zijn, niet lekker zijn, een beetje verhoging, gebrek aan eetlust en vaak wat gewichtsverlies. Dat zijn hele vage klachten die we allemaal wel eens een keer hebben. Daarnaast lijken de symptomen ook veel op die van het coronavirus. Het duurt vaak dus wel even voordat mensen met deze klachten naar de dokter gaan.”

Wat zijn de gevolgen van tuberculose?

“Dat hangt af van hoe je er tegenaan kijkt. Als je een goede gezondheidszorg hebt, kan je snel een diagnose stellen, zoals hier in Nederland. Dan kun je het snel opsporen, behandelen en de behandeling goed afmaken. Natuurlijk heeft het dan gevolgen voor geïnfecteerde mensen, maar tuberculose komt gelukkig niet zo veel meer voor in Nederland. Dat betekent ook dat je met niemant kunt praten, als je tuberculose hebt. De meeste mensen kennen niemand met tuberculose. Daarnaast hangt er een enorm stigma op tuberculose, want: ‘het is toch een ziekte van vroeger?’ Het is ook echt een armoedeziekte, als de toegang tot zorg in een land slecht is, door bijvoorbeeld economische redenen, oorlog, natuurrampen of wat voor reden dan ook, zal de impact van infectieziekte veel groter zijn.”

Hoe is tuberculose te genezen?

“Tuberculose is goed te behandelen, alleen is de behandeling wel heel lang. De behandeling duurt minimaal zes maanden met behulp van vier tot vijf verschillende antibioticakuren, en dan heb je een normale tuberculose. Het heeft dus best wel wat impact. Daarnaast hebben alle medicijnen bijwerkingen en heb je dus een grotere kans op bijwerkingen. Tuberculose is dus het is niet zomaar een griepje.”

Jullie missie is een wereld zonder tuberculose, maar hoe bestrijden jullie deze infectieziekte?

“Het laatste jaar hebben we heel goed gezien wat er gebeurt met een infectieziekte als je die niet in alle landen bestrijdt. Als wij alleen in Nederland tuberculose bestrijden, krijgen we de cijfers hier misschien wel naar beneden, maar we zullen het nooit helemaal wegkrijgen. Dat komt doordat we met zijn alle over de wereld zwerven. We gaan op vakantie, op familiebezoek in het buitenland, veel mensen moeten voor hun werk reizen en veel mensen vluchten vanwege oorlog of natuurrampen. Ongeveer drie op de vier tuberculosepatiënten in Nederland zijn mensen die niet in Nederland zijn geboren. In Nederland is tuberculose dus een importziekte geworden. Wij proberen om landen te ondersteunen, zodat zij tuberculose goed onder controle kunnen krijgen. Wij helpen die landen om snel tuberculose kunnen opsporen, snel een diagnose kunnen stellen en dat de tuberculose-patiënten vervolgens goed behandeld kunnen worden en dat ze de behandeling ook vooral afmaken. Dat is erg belangrijk bij antibiotica, omdat de bacterie anders resistent wordt tegen de medicatie die je gebruikt. Ook helpen we landen met de preventie van besmetting.”

Wanneer verwachten jullie dat de wereld vrij is van tuberculose?

“Ik geloof dat we in 2035 zoveel procent minder tuberculosepatiënten moeten hebben en daar gaan we gewoon voor. Je hebt het natuurlijk niet helemaal in de hand, dat zie je nu ook met het coronavirus. Alle aandacht gaat ineens daar naartoe, terwijl er nog meer infectieziekten bestaan die dodelijk zijn en heel veel voorkomen. Daar is tuberculose er in ieder geval één van.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *