Cultuur snuiven bij Van Gogh Museum op afstand

Beeld: Fleur Chattillon

Sinds de tweede lockdown in Nederland zijn rond half december ook alle musea weer gesloten. Zo ook Van Gogh Museum. Ze moeten tot zeker 31 maart dicht blijven en het is nog onzeker wanneer ze weer open mogen. Met dit vooruitzicht wilde het Van Gogh Museum ons niet langer zonder tentoonstelling laten zitten. Ze komen daarom met een online tentoonstelling genaamd: ‘ongekend’. Dit is een voorproefje aangezien deze tentoonstelling straks ook fysiek te bezoeken is zodra het museum hun deuren weer mag openen.

In deze tentoonstelling laten ze zien welke werken het museum heeft aangekocht in de afgelopen 10 jaar. Ze willen hiermee ook laten zien dat ze niet alleen maar schilderijen van Van Gogh in hun collectie hebben, maar nog veel meer zoals prenten, tekeningen en werk van tijdgenoten zoals Claude Monet en Degas. Wat de tentoonstelling nog meer bijzonder maakt is dat de tekst bij de schilderijen persoonlijke verhalen zijn van een groep uiteenlopende vertellers. Denk hierbij aan conservatoren, depotmedewerkers en bijvoorbeeld inwoners uit Amsterdam. Zo hebben ze ook een gedicht van de stadsdichter bij een van hun werken.

Bewondering en inspiratie

Het museum wil in deze tentoonstelling vooral laten zien welke kunstenaars Van Gogh bewonderde en wie hem inspireerde voor zijn eigen werk. Met de tekst bij de werken willen ze vervolgens laten zien hoe deze kunst ons inspireert en bewonderd.

Harma van Uffelen, Educator bij het Van Gogh Museum, hoopt aan de hand van de website tool dat de online tentoonstelling dezelfde waarde weet over te brengen als bij een fysieke tentoonstelling.

Eefje Reus, student Cultureel erfgoed aan de Reinwardt academie en museumkaarthouder, gaat regelmatig naar musea en tentoonstellingen. Ze is dol op kunst en bekijkt daarom ook deze online tentoonstelling. ‘’Ik denk dat het ontzettend belangrijk is dat musea met dit soort alternatieven komen in deze tijd. Ook al is een tentoonstelling fysiek bezoeken wel anders. Je kan nu alsnog je culturele dosis binnenkrijgen’’, aldus Eefje.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *