“Sport moet essentieel worden”

“Sport moet essentieel worden”

Nederland zit al sinds december in een strenge lockdown. (Sport)scholen, de horeca en contactberoepen moesten allemaal dicht. Inmiddels hebben veel sectoren weer perspectief gekregen vanuit de overheid, de sportscholen daarentegen nog niet. Wel mogen we weer buiten sporten, een kans die veel sportscholen met beide handen aangrijpen.  

De meeste sportscholen organiseren daarom volop buitensportactiviteiten. Niet alleen om hun leden op zo’n manier toch te laten bewegen, maar ook om in contact met hen te blijven. Zo ook Gym Suppan in Mijdrecht. “Wij hebben de beslissing genomen om een tent van 300 vierkante meter neer te zetten, dus echt een megatent. Het is een professionele partytent en die kan alles aan. Slecht weer, goed weer, regen en storm”, aldus Mitchel Suppan, mede-eigenaar van Gym Suppan.

Veel sportaanbieders staan op omvallen door de coronamaatregelen. Sportscholen hebben namelijk een bepaald verdienmodel. Naar de kapper ga je een paar keer per jaar, de kappers verdienen per knipbeurt geld. Bij sportscholen ligt dat anders: een sportschool heeft een bepaald aantal leden nodig om bij een break-even punt te komen. Maar door alle lockdowns en maatregelen zeggen mensen hun lidmaatschap af. Hierdoor kunnen sportscholen met de overgebleven leden onder het break-even punt komen te zitten en verdienen ze dus geen geld. Daarnaast is het lastig om weer nieuwe mensen te lokken naar de sportschool, want niemand weet wat er staat te gebeuren. 

Petitie

De branchevereniging voor sport- en beweegbedrijven NL Actief is een burgerinitiatief gestart, een petitie waarin staat dat sport en bewegen een essentiële dienstverlening is en de overheid dat ook zo moet behandelen. Zo moeten de deuren van sportaanbieders weer open en geopend blijven. De petitie is nu bijna 65.000 keer ondertekend, wat genoeg is om ermee naar de Tweede Kamer te gaan. Het doel is om de overheid bewust te maken dat bewegen een essentiële dienstverlening is en dat het zo ook in de wet komt te staan. Niet alleen nu, maar ook juist na corona. “Sport heeft desondanks niet de status van de zorg of het onderwijs. Als dat wel zo is, heeft de overheid een andere taak en worden er andere beslissingen genomen en wordt er een ander beleid gemaakt. Sport moet essentieel worden en in de wet opgenomen worden”, zegt directeur van NL Actief Ronald Wouters.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *