Grensverklaring als je de grens over wil naar België

Grensverklaring als je de grens over wil naar België

Foto: Maud Warnier

Nederland verschilt tijdens de coronaperiode nog regelmatig van mening met de Belgische buren als het gaat om wetgeving over de landsgrens. Op het moment dat je als Nederlander de grens wil oversteken, heb je een verklaring op eer nodig. Dit betekent dat je altijd een formulier bij je draagt waarop de aard van je bezoek precies omschreven staat. Het formulier kun je uitprinten via de website van de Belgische overheid. Op deze verklaring vul je je naam, woonplaats en reden voor je bezoek aan België in. Vervolgens print je de verklaring uit en zet je je handtekening eronder. De Belgische politie kan je een boete opleggen van 250 euro als dit volgens hen geen geldige reden is.

Als bewoners van België naar Nederland willen, hebben ze zo’n verklaring andersom niet nodig omdat de Nederlandse wetgeving anders is op dit gebied. Wel hebben ze natuurlijk ook een geldige reden nodig voor het feit dat ze de grens oversteken. De Nederlandse politie en de Koninklijke marechaussee vertrouwen erop dat mensen zelf in staat zijn om een keuze te maken tussen wat een belangrijk bezoek is en wat niet. In het begin van de coronaperiode hebben ze een aantal controles gehouden waarbij ze mensen aanspraken die de grens over wilde. In veel gevallen merkte de politie en de marechaussee dat wanneer ze aan mensen vroegen of het écht nodig was om de grens over te steken, ze meestal uit vrije wil terugkeerde. De Nederlandse politie heeft dus niet veel boetes uitgedeeld als het gaat om het oversteken van de grens zegt luitenant Mike Hofman, van de Koninklijke marechaussee.

Voor grensbewoners zijn de regels soepeler dan voor burgers die niet vlak langs de grens wonen. De grensbewoners zijn namelijk gewend om vaak meerdere malen per week de grens over te gaan voor hun dagelijks leven.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *