Komende weken nog meer demonstraties kermisexploianten

Komende weken nog meer demonstraties kermisexploianten

Sinds de uitbraak van het coronavirus ligt de evenementenbranche plat, dus ook de kermis. Omdat zij hun werk niet meer kunnen uitoefenen, staat de kermis op omvallen en hebben zij financiële steun nodig. Zonder die steun houden de exploitanten het hoofd niet boven water en zullen velen failliet gaan. Daarnaast vragen zij de burgermeesters om hun vergunningen alvast in orde te maken. Wanneer de exploitanten een GO krijgen, kunnen zij meteen aan de slag. Omdat de exploitanten niet gehoord en gezien worden, gaan zij demonstreren.

Financieel
In september werd er door staatssecretaris Mona Keizer bekend gemaakt dat het kabinet 10,5 miljoen euro uittrok voor de evenementenbranche. Maar tot nu toe hebben 24 van de 1000 exploitanten een klein deel van de financiële steun gezien en vele houden nog maar net het hoofd boven water. Mede doordat zij vrijwel hun gehele inkomen verdienen in de zomermaanden, komen zij niet in aanmerking voor de huidige steunpakketten. Zij proberen op een andere manier geld te verdienen, door onder andere met foodtrucks rond te rijden.

Demonstraties
De huidige omstandigheden veroorzaken veel frustraties en daarom worden er onder leiding van o.a. Frans Stuy en Frank Vale demonstraties georganiseerd. In juni 2020 zijn de exploitanten hiermee begonnen, maar zonder resultaat. Donderdag 11 maart zijn zij in Amsterdam, Breda, Den Haag, Deventer en Weert opnieuw gaan demonstreren. Honderden exploitanten kwamen samen om gezien te worden en daar blijft het niet bij. In overleg met de politie willen zij komende weken meerdere vreedzame demonstraties organiseren.

Vergunningen
Als de kermissen op 1 juli mogen beginnen, moeten gemeenten ook snel aan de slag met het verlenen van vergunningen. Het kan soms zes tot tien weken duren voordat de vergunningen worden verleend. Dan is het seizoen voor de exploitanten al bijna over voor het überhaupt begonnen is.

Het protest wordt ondersteund door de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders (BOVAK) en de Nederlandse Kermisbond (NKB).

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *