Genderpraatjes laat jongeren praten

Genderpraatjes laat jongeren praten

Seksuele oriëntatie gaat over tot wie, en welk geslacht, iemand zich seksueel aangetrokken voelt. Gender, ook wel genderidentiteit, gaat over het geslacht dat iemand en waarmee mens zich identificeert.

In Nederland zijn er tussen de 90.000 en 390.000 transgender personen. Hierbij is het belangrijk om te noemen dat het afhankelijk is welke definitie je gebruikt. Als je alleen kijkt naar mensen die een sociale en medische transitie doormaken dan kom je snel bij het lager aantal uit. Als je kijkt naar het ‘afwijken’ van genderidentiteit en -expressie van het geboortegewicht kom je uit bij het hogere aantal.

Ongeveer 3,9 procent van de mensen in Nederland identificeert zich niet met het geslacht dat is geregistreerd bij de geboorte. Tussen 1995 en 2015 hebben in Nederland 1960 mensen hun geslachtsregistratie laten wijzigen bij de burgerlijke stand. Na de wetswijziging is dit aantal gestegen van gemiddeld 80 per jaar naar 770 mensen per jaar in 2015. In de afgelopen 6 jaar is dat nog meer gestegen.

De termen genderidentiteit en expressie worden steeds vaker besproken in de media. Toch hebben nog een hoop mensen geen idee dat er veel meer is dan je enkel ‘man’ en vrouw’ voelen. Hierdoor zitten veel jongeren vast met hun gevoel en weten ze niet waar ze terecht kunnen met hun vragen. Vanaf nu kan dat wel. Jongeren tussen de 12 en 25 jaar kunnen met hun vragen terecht bij jongerenlijn Genderpraatjes.  Freya Terpstra, medeoprichter van Genderpraatjes: “Er was een noodzaak voor zo’n platform als Genderpraatjes.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *