Broedseizoen in gevaar door coronadrukte

Broedseizoen in gevaar door coronadrukte

Het broedseizoen is begonnen en dat betekent dat veel vogels de komende tijd op hun nest zitten, ook op de grond. Reden voor grote zorgen bij boswachter en natuurorganisaties. Door de coronadrukte zijn er namelijk weinig rustige plekken over en die hebben vogels nu juist nodig om te kunnen broeden. Daarom hebben Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Goois Natuurreservaat en LandschappenNL een campagne gestart om natuurbezoekers te wijzen op de geldende regels.

Veel natuurbezoekers houden zich niet aan regels als: “Blijf op de paden, houd honden aan de lijn en laat geen afval achter.” Volgens boswachter Inga Tessel doen mensen dit vaak niet expres en heeft het meer met onwetendheid te maken: “Heel veel mensen laten hun honden toch los, ze vinden het geweldig als ze langs de slootkant rennen en eentjes opjagen. Deze mensen hebben eigenlijk niet door dat ze te gast zijn in de broedkamer van de vogels.”

Om te kunnen broeden, zoeken vogels nestmateriaal en voedsel. Als ze continu gestoord worden door mensen, gaat dit moeilijker. Zoogdieren zijn zich nu ook aan het voortplanten en ook hier zijn zorgen over. Hazen leggen hun jongen bijvoorbeeld in het veld neer, die worden nog wel eens gevonden door honden en dan doodgebeten. Om mensen te herinneren aan de geboorte-explosie hangen er sinds vorige week borden en spandoeken met de tekst “Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur.”

Vooral in de weekenden gaan meer mensen de natuur in, er zijn dan ook meer bekeuringen en overtredingen. Als boswachter Inga mensen tijdens haar controlerondjes aanspreekt op hun gedrag, wordt er soms verschillend gereageerd: “Meestal reageren mensen goed en kunnen ze mijn uitleg waarderen. Helaas zijn er ook mensen die daar minder boodschap aan hebben en niet zoveel met de natuur hebben.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *