De zelftests zijn die wel zo veilig en betrouwbaar?

Een staafje diep je neus in, een swab in je keel en dan maximaal 48 uur wachten op de uitslag. De meeste mensen kennen het wel; een coronatest. Eerst konden alleen de mensen met een contactberoep zich laten testen, maar sinds 1 juni 2020 kon iedereen zich laten testen. In oktober was de coronatest nog verder ontwikkeld en kwam de sneltest op de markt, maar bij deze ontwikkeling stopte het niet. Volgens Hugo de Jonge komen er in april zelftesten op de markt, die je gewoon in de supermarkt kan kopen 

Maar zijn deze zelftesten wel veilig en betrouwbaar? Ik ga langs bij het RIVM en spreek met Coen Berends. 

Soort test

Een corona zelftest, wordt gedaan met een antigeensneltest. In plaats van dat een medewerker van het GGD een staafje in je neus duwt, doe je het nu zelf. Dit wordt wel gedaan met een korter swabje, zodat het makkelijker is om zelf de antigeensneltest af te nemen. De fabrikanten die de zelftesten maken moeten een verzoek indienen bij de Rijksoverheid zodat ze hun test als zelftest mogen toepassen.

Waarom?

Maar waarom dan? “Zo kunnen we het virus de pas afsnijden. Om dat eenvoudig en laagdrempelig te maken bieden we zo een nieuwe mogelijkheid: niet de mensen naar de test, maar de testen naar de mensen. We maken het daarom nu in Nederland mogelijk dat producenten van goede sneltesten daar ook een zelftestversie van maken.” vertelt Minister de Jonge.

Voor jezelf

Volgens de Rijksoverheid zou het vooral kunnen worden ingezet voor de mensen die niet kunnen thuiswerken, zodat zij gewoon naar school of werk kunnen gaan. Hoewel de antigeentest betrouwbaar genoeg is om aan te tonen of je besmet bent met het virus is het wel minder betrouwbaar dan een PCR-test. Helemaal als je nog weinig virusdeeltjes in je systeem hebt en je dus geen of nauwelijks coronaklachten hebt. Dan is de antigeentest vaak negatief, omdat er dan nog te weinig virusdeeltjes aanwezig zijn om aan te tonen dat je corona hebt. De zelftest, die een antigeentest is, is dus ook minder gevoelig dan de PCR-test bij de GGD. Volgens Coen Berends is het daarom ook belangrijk dat je de zelftest niet gebruikt, als je bijvoorbeeld naar je opa en oma gaat en je wilt uitsluiten dat je corona hebt. Het is volgens Berends vooral een test om te doen voor jezelf.

Onze oosterburen verkopen de sneltesten al wel in de supermarkt. Ze zijn daar ongeveer 25 euro en zijn erg populair, niet alleen onder de Duitsers zelf maar volgens het NOS zijn er ook veel Nederlanders die even de grens over gaan om een thuistest te kopen. Hoewel dat eigenlijk niet mag, het is namelijk code oranje in Duitsland. Alhoewel sommige Nederlanders dat wel heel letterlijk nemen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *