De verkiezingen zijn voorbij, maar wat nu?

De verkiezingen zijn voorbij en de resultaten zijn bekend. De VVD is weer de grootste partij en D66 is tweede geworden. Deze partijen hebben volgens politiek verslaggever van het AD, Tobias den Hartog, afgesproken om samen te regeren. Hoe dit precies gaat gebeuren moet nog duidelijk worden. Er zijn nu twee verkenners, Jorritsma en Ollongren aangesteld om tot 30 maart de eerste gesprekken met partijleiders te voeren. Hieruit moet blijken wie als eerste met wie gaan praten over eventueel samen regeren. “Het is nu een dans van vertrouwen en politieke standpunten”, zegt politicoloog Paul ‘t Hart.

De VVD wil namelijk graag een coalitie vormen met nog een rechtse partij, terwijl D66 heeft gezegd progressiever te willen gaan regeren. Ewoud Kieviet, politiek verslaggever voor NOS radio denkt dat de meest logische en waarschijnlijke formatie zal bestaan uit de VVD, D66, PvdA en SP. Toch gaat dit volgens hem nog wel een lang proces worden, desondanks dat rutte graag een snelle formatie wil. Dit is omdat de linkse partijen in de verkiezingen eigenlijk verloren hebben. Hierdoor hebben zij niet het gevoel dat het aan hen is om als eerste in gesprek te gaan over formatie. Ook zal er volgens Ewoud Kieviet genoeg te zijn over te discussiëren tussen de partijen. De typisch links vs. rechts knelpunten als klimaat, economie en migratie zullen het niet makkelijk maken. 

Voor nu is het eerst de taak van de verkenners om te kijken wie als eerst aan de beurt zijn om te praten. Het echte formatieproces zal nog even op zich moeten laten wachten. De winst van rechts en het verlies van links zijn klaarhelder. De invloed van corona is terug te zien in de uitslagen, het huidige kabinet zou bijna op dezelfde voet door kunnen gaan. Dit is opvallend, vooral doordat het gevallen is. Hoe het nu verder gaat is aan de partijen zelf, tot nu toe kunnen we enkel speculeren. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *