De pionnen staan klaar voor de zomer

De pionnen staan klaar voor de zomer

Bron: Daria Sannikova via Pexels

Als je aan sport denkt, denk je gelijk aan voetbal, basketbal en hockey. Maar er zijn nog veel meer sporten dan dat, die geen lichamelijk inspanning vereisen, namelijk denksporten. Dit zijn sporten die gaan om puzzelen en slim nadenken. Mensen meten zich dan niet in kracht of snelheid, maar in behendigheid en analytisch denken. Bridgen, dammen en mahjong zijn hier bekende voorbeelden van, maar schaken is de bekendste van allemaal. In heel de wereld vinden schaakevenementen en competities plaats, en zo dus ook in Nederland. Het Open NK Schaken in Nederland staat gepland van 27 juli tot 5 augustus. Hoewel het vorig jaar was afgelast door de coronamaatregelen, richt de organisatie dit jaar alle pijlen op een wedstrijd die met de getroffen corona maatregelen kan plaatsvinden.

Schaken is een populaire denksport, die een tegen een wordt gespeeld. In Nederland waren er in 2017 22.000 mensen lid van een schaakvereniging, volgens de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB). Deze organisatie is in 1873 opgericht met toen nog maar 145 leden. In 1990 was schaken het meest populair in Nederland met net geen 30.000 leden. Er wordt wel gespeculeerd dat het aantal schaakspelers flink toegenomen zal zijn, na de Netflix hit-serie The Queen’s Gambit (2020), meldt Het Parool. Dit is een serie die Beth Harmon volgt, een vrouw die als weeskind begon met schaken en later uitgroeide tot de schaakkampioen van de wereld.

Hoewel het succes van de serie nog niet terug te zien is in de cijfers van de schaakverenigingen, zijn er wel andere manieren om te zien hoeveel mensen aan het schaken zijn begonnen. Jeroen Bosch is de technische directeur van de schaakbond. Hij vertelt in Het Parool over de groei: “Op chess.com, een grote schaakwebsite, schaken meer dan 3 miljoen mensen dagelijks tegen elkaar. In maart tijdens de eerste lockdown was daar al een piek in het aantal gebruikers te zien, maar de piek aan het einde van dit jaar veroorzaakt door de Netflixserie was nog een stuk hoger.”

Het Open NK Schaken is een groot schaakevenement in Nederland. De laatste winnaar van het kampioenschap in 2019 was een toen nog 17-jarige Utrechter Casper Schoppen. Hij is ook de jongste winnaar van het toernooi ooit. Het toernooi wordt al sinds 1955 gespeeld, en het is ontstaan uit de bondswedstrijden van de KNSB die sinds 1873 gespeeld werden. Sinds 1969, op uitzondering van de jaren 1993-1996, wordt het toernooi in de Gelderse Dieren gespeeld. Het toernooi heeft sinds zijn evaluatie 64 overwinningen gekend, en daar zijn 53 winnaars uitgekomen. Dat komt omdat zeven spelers twee keer het toernooi hebben gewonnen, en twee andere spelers het toernooi zelfs drie keer hebben kunnen winnen.

Hoewel het een Open NK is, doen ook altijd vele buitenlandse spelers mee. Elk jaar doen spelers mee van over de hele wereld, van India tot Brazilië. Hoewel de meeste overwinningen in de handen van de Nederlanders liggen (42 overwinningen), hebben ook landen als Rusland en het voormalige Joegoslavië de wedstijd meerdere keren gewonnen.

Door de coronacrisis mag bij sporten geen publiek aanwezig zijn, en dat geldt ook voor schaken. Het Open NK Schaken is in 2020 afgelast door de coronamaatregelen van die op dat moment in werking waren. Veel andere toernooien, zowel binnen als buiten Nederland, zijn gegaan voor een onlineorganisatie van het schaaktoernooi. Via Chess.com kunnen verenigingen en organisaties een club oprichten waar spelers zich bij kunnen aansluiten, maar meestal is dit betaald. Hier kunnen ook schaakcompetities worden georganiseerd, zodat het wedstrijd schaken toch door kan gaan. Zo heeft het KNSB ook een eigen club op Chess.com, en ze vertellen er het volgende over op hun website: “Schaken is een van de weinige sporten die je echt via internet kunt spelen. Want het maakt voor het denkproces niet uit of je schaakstukken fysiek of digitaal beweegt.” Voor kinderen is de website Schaakmatties.nl in het leven geblazen.

Peter Boel is de perschef van het Open NK Schaken in Nederland, en hij verwacht dat een onlinewedstrijd niet nodig gaat zijn, en dat het Open NK in het echt kan plaatsvinden. “We kunnen allen tafels dusdanig uit elkaar zetten, zodat de spelers allemaal meer dan anderhalve meter afstand hebben van elkaar. Het is zelfs zo dat er maar één tafel per 10 m2 kan staan. De schaakborden en schaakstukken worden grondig tussendoor schoongemaakt. En als het tegen die tijd nodig is om te testen op corona, dan zijn wij ook bereid dat te doen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *