De Olympische Spelen tijdens een pandemie

De Olympische Spelen tijdens een pandemie

De 32ste editie van de Olympische Spelen zou vorig jaar zomer plaatsvinden, maar vanwege de coronapandemie werd deze een jaar verschoven. Van 23 juli tot en met 8 augustus 2021 vindt de editie in Tokyo plaats. We zijn inmiddels gewend aan corona, maar het is nog niet de wereld uit. Toch gaat het mondiale sportevenement door met duizenden sporters uit alle landen.

Dit jaar zijn de Spelen niet zoals we gewend zijn. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft draaiboeken gemaakt waar alle maatregelen instaan. Logische voorbeelden hiervan zijn; het vermijden van fysiek contact, drukke ruimtes en het dragen van mondkapjes in binnenruimtes. De sporters mogen alleen aangemoedigd worden door middel van applaus en de ruimtes moeten om de 30 minuten geventileerd worden. Daarnaast moeten de aanwezigen regelmatig getest worden. Een hele andere editie dan normaal.

Onlangs is bekend geworden dat de Nederlandse topsporters voorrang krijgen op de vaccins. Dit is echter niet verplicht en het is aan de sporters zelf of ze er wel of geen gebruik van maken. Volgens Tom Elbersen, woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en is dit nodig om de Nederlandse topsport internationaal competitief te houden. Het gaat om een groep van 450 Nederlandse sporters. Dit is een relatief kleine groep en daarom loopt de huidige planning niet door de war. Het vaccineren van de kwetsbaren in de samenleving blijft het uitgangspunt.

Organisatie

Peter Wiggers is projectleider van Team NL bij NOC*NSF. NOC*NSF is de Nederlandse organisatie die alles regelt voor de Nederlandse topsporters. NOC*NSF regelt de hele logistieke ondersteuning van Team NL, vanaf de eerste stap in het vliegtuig, tot de kleren die ze aan hebben en het bed waar de sporters in slapen, alles wordt geregeld. ‘Wij zeggen altijd; alle Spelen zijn uniek, dus ook dit jaar worden ze weer bijzonder. Het verschilt bijvoorbeeld dat de Nederlandse fans er niet bij zijn, dat heeft wel effect. Maar het sporttechnische gedeelte blijft eigenlijk hetzelfde.’ Een ander verschil ten opzichte van de voorgaande jaren is natuurlijk het coronavirus. Hoe heeft dit invloed gehad op de organisatie van het grootste sportevenement van de wereld?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *