Een EK voetbal in eigen land; terug naar het penaltydrama van 2000

Een EK voetbal in eigen land; terug naar het penaltydrama van 2000

Rob de Leede met zijn boek: Schaken met Edgar Davids

Drie wedstrijden speelt Oranje komende zomer in eigen land op het EK. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2000. Toen organiseerden Nederland en België samen het EK voetbal. Gegrafeerd staat in elk Nederlands voetbalgeheugen de afloop daarvan. Op weg naar de titel zou er wel even van Italië gewonnen worden…

Aankomende zomer wordt het EK verspreid over 12 speelsteden, gespeeld in Europa. Amsterdam is door de UEFA aangewezen als een van die speelsteden. Eén achtste finale en drie groepswedstrijden worden er in de Johan Cruijff ArenA afgewerkt. De drie groepswedstrijden worden gespeeld door Oranje tegen Oostenrijk, Oekraïne en Noord-Macedonië. In 2000 speelde Oranje zijn laatste wedstrijd op een EK in eigen land. Later beter bekend geworden als het penaltydrama.

Het drama

Het zou een glorieuze weg naar de titel worden. En zo leek het ook te gaan. Tsjechië, Denemarken en regerend wereldkampioen Frankrijk, werden op weg naar de finale verslagen. Wat wil je ook anders met een selectie met namen als Kluivert, Bergkamp, Cocu en nog vele anderen erin. In de kwartfinale stuitte de ploeg van Frank Rijkaard op Joegoslavië. Toen die wedstrijd met 6-1(!) werd gewonnen, mede door een hattrick van Patrick Kluivert, kon niks Oranje nog stoppen. Niets bleek achteraf minder waar. Een aantal keer de paal en de lat, maar vooral een boomlange Italiaanse keeper verstoorde de opmars van Oranje. Hoe had dat nou kunnen gebeuren? Tegen tien Italianen met twee strafschoppen mee. Het ongeloof droop van de gezichten van de 50.000 aanwezige supporters en de elf op het veld. Een trauma wat voor sommige spelers en supporters nog steeds niet helemaal is verwerkt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *