“Het beloven spannende Spelen te worden, heel verassend misschien”

“Het beloven spannende Spelen te worden, heel verassend misschien”

RIO DE JANEIRO - OCTOBER 14, 2015: Olympic rings stand under bright blue sky

Op 23 juli beginnen na een jaar uitstel dan eindelijk de Olympische Spelen in Tokio. Over minder dan 100 dagen hoopt Nederland met een recordafvaardiging van driehonderd sporters naar de Spelen af te reizen, maar wel zonder supporters want buitenlands publiek is niet welkom.

Hoge verwachtingen

Volgens Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, staat ons land er goed voor: “Dat zie je aan de prestaties en het aantal gekwalificeerden.” Niet alleen Hendriks heeft zijn verwachtingen maar ook het sportdatabureau Gracenote. Volgens hun berekening keert Teamnl terug van de Spelen met een recordaantal van 46 medailles. Dit is ruim tee keer zoveel als in Rio de Janeiro in 2016 toen er 19 medailles werden binnen gesleept en hiermee is de Nederlandse equipe knap terug te vinden op de vijfde plek in de medaillespiegel. Gracenote rekent onder meer op goud voor atlete Sifan Hassan (10.000 meter), BMX’ers Niek Kimmann en Laura Smulders, baanwielrenner Harrie Lavreysen (keirin en sprint), wielrenster Anna van der Breggen (wegwedstrijd en individuele tijdrit) en de hockeyvrouwen. Nederland moet vooral het verschil bij het zeilen gaan maken. Gracenote rekent bij die sport op maar liefst vijf keer goud voor Oranje. Nederland kwam in juli 2019, toen Gracenote ook een berekening maakte, nog op 12 plakken minder uit. In een kleine twee jaar tijd hebben meer sporters laten zien voor eremetaal in aanmerking te komen. Het record van de Oranje-formatie bij de Zomerspelen staat op 25 medailles. Dat was in het jaar 2000 in Sydney.

Verassende spelen

Volgens sportjournalist Edwin Cornelissen, die dit jaar voor de negende keer afreist naar de Spelen, is het moeilijk om te zeggen of de berekening van Gracenote realistisch is: “Op de Olympische Spelen gebeuren de gekste dingen, sommige sporters pieken opeens heel hoog en andere bezwijken weer onder de druk. We weten wel ongeveer hoe Nederland ervoor staat maar we kunnen het buitenland moeilijk inschatten doordat er vanwege corona maar weinig internationale toernooien zijn geweest. Nederland heeft zich dus niet echt aan hen kunnen meten en we kunnen dus echt voor verassingen komen te staan. Ik kan wel zeggen dat ik van de turners Sanne Wevers en Epke Zonderland wel weer wat verwacht, en ik reken ook op de zeilploeg en voetbalvrouwen.” Ook sportbaas Hendriks rekent dit jaar op verassende Spelen doordat maar mondjesmaat mondiale toernooien zijn geweest: “Hierdoor is het bijna onmogelijk om een kloppende prestatieverwachting uit te spreken. In die zin beloven de het hele spannende Spelen te worden, heel verassen wellicht.” Dat de coronacrisis zijn effecten heeft op de sporters staat vast volgens Edwin Cornelissen, maar of dit in het nadeel van Nederland is, betwijfelt hij: “Elk land heeft last van de coronacrisis en de Nederlandse sporters konden al relatief snel weer beginnen met normaal trainen, terwijl dat in veel andere landen niet kon.”

Geen buitenlands publiek

Een andere reden waarom deze Spelen anders zullen zijn dan normaal, is het feit dat Japan geen buitenlandse toeschouwers toestaat vanwege het coronavirus. Voordat dit bekend werd, hebben de Nederlandse reisbureaus ATPI en Zover in totaal ongeveer 15 duizend toegangsbewijzen voor de Spelen verkocht. Maar nu mogen al deze Nederlandse fans dus toch niet komen, wel krijgen ze hun geld gewoon terug. Japan dubt nog over het toelaten van Japanse fans, het land vecht nu namelijk harder dan ooit tegen het coronavirus. Japan zit middenin de vier golf van besmettingen. Niettemin is het Internationaal Olympisch Comité ervan overtuigd dat de Spelen doorgaan. “Ik aarzel geen moment als ik zeg dat de Spelen doorgaan zoals gepland. Het worden de veiligst mogelijke en best voorbereiden Spelen ooit”, zei vice-voorzitter John Coates. Echter zijn de meeste Japanners hier niet blij mee, uit een recente enquête kwam naar voren dat bijna driekwart van de Japanners wil dat de Spelen worden afgelast of opnieuw uitgesteld.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *