De invloed van beweging op de hersenen

De invloed van beweging op de hersenen

Het is iets van alle tijden maar misschien juist nu, in deze tijd, nog relevanter. Omdat we ons steeds bewuster worden van ons lichaam en ons hoofd: sporten. Wat doet lichamelijke beweging nou precies met de hersenen? En kun je ook te veel sporten? Zo veel dat het ongezond is? Zoals een topsporter bijvoorbeeld.

Voordelen beweging

Bewegen is goed voor de hersenen. Het zorgt ervoor dat je beter en effectiever slaapt, het verbetert je geheugen en vermindert de stress. Ook verkleint het bewegen het risico op aandoeningen van de hersenen zoal depressie, dementie en Parkinson.

Beweging in Nederland

In 2021 voldeed bijna de helft van de Nederlanders vanaf 4 jaar aan de bewegingsrichtlijnen van de gezondheidsraad. Dat is weinig, vind je niet? Dat betekent dat 50% van de Nederlanders te weinig beweegt. Waardoor zij een verhoogt risico hebben op hart- en vaatziekten en obesitas.

Actieve muizen

Onderzoekers aan de Universiteit van Groningen hebben aangetoond dat lichaamsbeweging het vermogen van de hersenenm onder andere nieuwe cellen aan te maken, verhoogt. Opvallend is dat dit vooral te zien is bij de hippocampus. Dit hersengebied is belangrijk voor het geheugen en leren. Deze onderzoekers vonden grote verschillen in het geheugen en leren tussen de muizen die veel bewegen en de muizen die niet bewegen. Ze lieten beide groepen muizen, de actieve en de niet actieve, zoeken naar eten in een doolhof. De actieve muizen vonden het eten veel sneller en twee weken later wisten ze nog precies waar het eten lag. De niet actieve muizen deden dit veel minder goed. De actieve muizen bleken achteraf, na de experimenten, veel nieuwe hersencellen hebben aangemaakt.

Marieke van Heuvelen is onderzoekster en docent op de Universiteit van Groningen. Zij doet onder andere onderzoek naar het effect van lichaamsbeweging op de hersenen. Guusje van Bolhuis is topsporter, hoe ervaart zij het effect van sporten op haar hersenen?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *