Jonah Wilthagen, handboogschiet talent, verteld over de Olympische Sport handboogschieten

Jonah Wilthagen, handboogschiet talent, verteld over de Olympische Sport handboogschieten

Hoewel handboogschieten misschien niet de eerste sport is waar je aan denkt bij het kiezen van een nieuwe hobby, is het zeker eentje met veel voordelen, zowel fysiek als mentaal. Het gevoel dat je krijgt wanneer je het perfecte schot lost, midden in de roos, is onbetaalbaar. Ook is het een Olympische sport en Nederland is zeker niet kansloos. De laatste keer dat Nederland een medaille naar huis heeft genomen is alweer twintig jaar geleden.

Boogschieten is een sport dat je niet vaak tegenkomt in Nederland. Toch draaien de Nederlanders goed mee aan de top. Voor topboogschutter Rick van der Ven wordt dit zijn derde olympische spelen. In 2012 werd hij vijfde en hij behaalde goud op het WK in 2018.

Als beginner moet je als eerste weten dat er over het algemeen vier type handbogen te onderscheiden zijn: de recurve boog, de compound boog, de barebow en de longbow. De recurve boog is het type dat wordt gebruikt op de Olympische spelen en beschikt over een vizier waarmee de schutter de pijl op het doel kan richten. Het vizier is relatief simpel en kan versteld worden om op verschillende afstanden op het midden van het doel te blijven richten.

Jonah Wilthagen

Handboogschutter Jonah Wilthagen verwacht veel van de mannen die naar Tokyo gaan. ´´Ze maken zeker kans op een medaille. Ze hebben ervaren jongens in hun team zoals Rick van der Ven. Helaas is onderling bekend geworden dat ik niet in het team zit. Ik strijd daarentegen nog wel om als reserve mee te gaan, maar dat gaat nog wel moeilijk worden. Er is altijd goede concurrentie´´.

Jonah begon al vroeg met handboogschieten: ‘’Mijn vader Hans is al sinds 2003 handboogsporter, dus het enthousiasme voor de sport lag dicht bij huis. Op mijn 11e jaar ben ik met een speelgoedboogje begonnen met het schieten op 10m. Dat vond ik direct zo leuk dat ik lid ben geworden bij een de vereniging. Bij Target Aalsmeer kon ik pas lid worden vanaf 12 jaar, dus ik moest nog een jaartje wachten. Eenmaal lid van Aalsmeer ben ik direct met een ‘echte’ boog gaan schieten en al snel op 18 meter. Voordat ik in aanraking kwam met de handboogsport heb ik ook enige tijd squash gespeeld, maar het handboogschieten sprak me toch meer aan.’’ Jonah Wilthagen staat op dit moment vierde op de nationale ranglijst.

Wereldbeker

Op dit moment is Team NL, het Nederlands boogschieters team mannen, in Guatemala voor een wereldbeker. Van 19 tot en met 25 april vindt de wereldbekerwedstrijd handboogschieten van Guatemala City plaats, met de onderdelen recurve en compound. Het team bestaat uit: mannen recurve: Gijs Broeksma, Sjef van den Berg, Rick van der Ven, Steve Wijler. Vrouwen recurve: Gabriela Schloesser-Bayard. Mannen compound: Mike Schloesser en vrouwen compound: Jody Vermeulen

121 jaar geleden

In 1900 werd boogschieten geïntroduceerd op de Olympische Spelen. De Nederlandse boogschutters wonnen, in 1920 de gouden plak op de Spelen van Antwerpen.  Veel concurrenten hadden ze alleen niet. Alleen Nederland, België en Frankrijk waren op die spelen voor het boogschieten.

Toch liggen de verachtingen hoog aankomende spelen. Nederland heeft met Sjef van den Berg, Rick van der Ven en Steve Wijler drie man die in de top 15 staan van de wereldranglijst van de recurve.

Recordaantal Nederlandse atleten

Er gaat een recordaantal van meer dan 300 Nederlandse sporters naar de Olympische Spelen in Tokio, komende zomer. Vijf jaar geleden in Rio waren dat er 242. Dat zei Maurits Hendriks eerder deze week, technisch directeur van het NOCNSF v in een onlinebijeenkomst met journalisten. Al deze sporters zullen vanaf komende week met voorrang een Pfizer-vaccin krijgen.

Sportdatabureau Gracenote heeft uitgerekend dat Nederland een recordaantal van 46 medailles gaat halen. Dat is heel veel meer dan het vorige record (25 in 2000 in Sydney). Ook technisch directeur Maurits Hendriks is hoopvol wat betreft de prestaties. “Je ziet dat aan de prestaties van de afgelopen tijd. Maar laten we ons niet rijk rekenen. Andere landen zitten ook niet stil.” Laten we hopen dat dit ook geld voor het Nederlands handboogschuttersteam.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *