“Een stille afspraak voor de deur van Café ’t Monumentje”

“Een stille afspraak voor de deur van Café ’t Monumentje”

De gehele horecasector is ruim een half jaar lang dicht geweest en dat was voor iedereen wennen. Zo ook voor de echte kroegtijgers die elke dag in het café te vinden waren voor een borrel. Wat hebben zij van 14 oktober tot de heropening van de buitenterrassen op 28 april gedaan? Voor hen is het vaste dag patroon veranderd.

Café ’t Monumentje in de Jordaan in Amsterdam is zo’n stamkroeg waar heel wat kroegtijgers graag komen doorzakken. Één van hen is Albert Alberts, hij komt al jaren dagelijks in het café en behoord naar eigen zeggen zeker tot de vaste kern. Dat hij meer dan een half jaar voor een dichte deur heeft gestaan, is van grote impact geweest op zijn dagelijks leven, vertelt hij: “Ik vind het maar niks dat de horeca al zo lang dicht is, ik ben mijn hele famillie van het terras kwijt. Ik ben namelijk echt een gezelschapsdrinker, een praatje en een drankje horen gewoon samen. Nu drink ik wel nog elke dag maar dan voor de deur van ’t monumentje met de bevoorrading van de slijterij.

De afgelopen maanden is er een stille afspraak ontstaan dat men zich tussen 2 uur en 4 uur verzamelen voor de deur van ’t Monumentje, om daar samen toch te kunnen borrelen. Zo kunnen de kroeggangers zien hoe het met elkaar gaat en of ze het nog volhouden, onder het genot van een drankje dat door het raam van het café wordt gekocht.

Aan deze nieuwe traditie is op 28 april met de heropening van de buitenterrassen een einde gekomen. In de hele straat zit het buiten vol, zo ook bij ’t Monumentje. Albert zit ook op het terras. Met een glas vodka in zijn hand legt hij uit wat hij nou zo gemist heeft: “De dagelijkse zit, het mooie uitzicht en de drukte om me heen, daar had ik zo’n behoefte aan en eindelijk is het nu zo ver.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *