“Ik dacht dat ik zou sterven aan mijn verslaving”

“Ik dacht dat ik zou sterven aan mijn verslaving”

Drugs. Veel mensen komen ermee in aanraking, proberen het zelf uit of gebruiken het regelmatig. Volgens het Trimbos-Instituut gaf in 2020 bijna een kwart van de bevolking van 18 jaar en ouder aan wel eens cannabis te hebben gebruikt, iets wat misschien nog redelijk onschuldig is. Naar schatting had 1,6% van de volwassenen het afgelopen jaar wel eens cocaïne gebruikt. Toch schuilt er een groot gevaar achter: Verslaving.

Bart Riemers probeerde op zijn 16e voor het eerst cocaïne en raakte daarna verslaafd. “Het gaf mij zo’n gevoel van euforie. Ik wist wel dat het niet goed was wat ik deed, maar ik dacht dat het af en toe wel moest kunnen.” Na een terugval aan het begin van de coronacrisis heeft hij besloten nooit meer cocaïne te gebruiken. “Ik ben een jaar geleden weer gaan gebruiken door corona. Meer dan ooit tevoren. Zelfs toen ik zelf geen geld had ging ik geld lenen bij vrienden om cocaïne te kunnen kopen. Ik gebruikte het toen ook niet alleen als ik met vrienden was, maar ook als ik thuis alleen aan het gamen was. Het was veel erger, maar inmiddels heb ik tegen mezelf kunnen zeggen dat ik nooit meer ga gebruiken en dat is een last die van mijn schouders afvalt.”

Explosie in je hoofd

Ook Piet Broenland is verslaafd geweest. “Ik ben begonnen met blowen en dat was voor mij een soort uitlaatklep, ik vond er rust in”, zegt Broenland. “Uiteindelijk ging ik naar hardcore feesten en ben ik harddrugs gaan gebruiken: XTC, speed, cocaïne. Toen ik op mijn 17e op een afterparty crack kreeg aangeboden was het hek van de dam. Dat gaf zo’n explosie in mijn hoofd, wat ik prettig vond. Dat gevoel wilde ik constant.” Het heeft ruim 16 jaar geduurd voordat Broenland echt begon met afkicken, maar inmiddels zijn beide heren gestopt met gebruiken en proberen ze hun verhaal te delen om anderen hiermee te kunnen helpen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *