BDSM, super normaal of toch een taboe?

BDSM, super normaal of toch een taboe?

BDSM, misschien ben je er mee bekend, misschien ook niet. BDSM is een overkoepelde term voor seksuele voorkeuzen en rollenspellen die gaan over opgelegde fysieke beperkingen, intense prikkels die gegeven en ontvangen worden of een machtsspel. BDSM staat voor Bondage and Discipline (BD), Dominance and Submission (DS) en Sadism and Masochism (SM). Het is een brede term met veel verschillende varianten en intenties. Het kan bijvoorbeeld bestaan uit het spel van dominantie en onderdanigheid, bondage, sadisme, fetisjisme en andere interesses die volgens vele, buiten de ‘standaard’ vallen, schrijft Psycholoog Marijke Vonk in haar boek “SM in het echt”. Er is een regel leidend, die boven alles gaat, dat is dat alle betrokken partijen instemmen met wat er gebeurt.

Rollen

Bij het spel van BDSM kan seks en intimiteit een rol spelen, maar dit hoeft niet. Dit is een idee wat veel mensen hebben als ze aan BDSM denken. Sanne en Koen bevinden zich in de wereld van BDSM. Sanne is zowel een Dominant (ook wel Dom) als een Submission (Sub), dat noem je een Switch. Koen is de vriend en Dom van Sanne. Sanne speelt als Dom, met haar Sub, sadistische BDSM-sessies, dit heeft niets met seksualiteit te maken. Met Koen, haar Dom, speelt seks wel een grote rol.

Gezond?

BDSM is een gezonde en veilige vorm van seksualiteit. Er zijn geen aanwijzingen dat SM samenhangt met psychische problemen. Toch kan het problematisch worden als de een in een relatie interesse heeft in BDSM, terwijl de ander daar niets van wil hebben, stelt Vonk.

Helemaal niet zo gek

Uit onderzoek blijkt dat 85% van de mensen die seksueel actief is ooit een (lichte) vorm van BDSM heeft geprobeerd. Denk aan je nagels gebruiken, een tik op de bil of vastgebonden worden. Toch lijkt het een taboe te zijn. Hoe komt het dat mensen er niet makkelijk over praten?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *