Uitgelekte naaktfoto’s en victim blaming

Uitgelekte naaktfoto’s en victim blaming

Een pikante foto die uitlekt of door je ex op het internet gezet wordt. Een nachtmerrie die helaas sommige van ons overkomt. Vaak gaat het gepaard met veroordeling, vooral naar het slachtoffer toe. Dit noemen we victim blaming. Het slachtoffer krijgt dan de schuld van dit seksueel of fysieke geweld, zoals ‘had je maar niet die foto moeten sturen’ of ‘wie maakt überhaupt zulke foto’s van zichzelf?’ ‘’Een reactie van mensen op een ongemakkelijke waarheid, namelijk dat het iedereen kan overkomen’’ zegt klinisch psycholoog Dr Iva Bicanic in de nieuwe documentaire: Laat je tieten zien. De vraag; ‘’Wat als je foto online geplaatst wordt? Staat centraal in deze documentaire en verteld de kant van menig slachtoffers die dit meegemaakt hebben.

Ongeveer 3 op de 10 mannen en ongeveer de helft van de vrouwen hebben één of meerdere vormen van niet-fysieke seksuele grensoverschrijding meegemaakt. Dit  komt in een onderzoek van het kenniscentrum Rutgers naar buiten in 2017. Hier kunnen we ook victim blaming onder verstaan. Het heeft grote schadelijke gevolgen en daarom moet het stoppen vind het kenniscentrum seksualiteit Rutgers.

In een campange #zegerwatvan proberen ze jongeren aan te sporen vragen te stellen bij reacties. Zoals; ‘’Het is haar eigen schuld, want zij stuurde die foto!’’

Zoals net ook vernoemd heeft de helft van de vrouwen één of meerdere vormen van niet-fysieke seksuele grensoverschrijding meegemaakt. Het is ook niet zo gék dat dit in je eigen omgeving ook voor zou komen. In deze reportage neem ik je mee door een stukje van deze eigen omgeving. Hoe groot de nasleep is als zo een dergelijke foto naar buiten komt, en hoe de omgeving hierover dacht.

Over de auteur

Claire Hartzuiker

Journaliste in opleiding. Sinds jongs af aan al bezig met het maken en bedenken van video's en verhalen. Maakt graag contact en altijd nieuwsgierig naar mooie of intrigerende verhalen die de rest van de wereld moet weten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *