Ga je drugs gebruiken? Test het!

Tegenwoordig zijn veel drugs in omloop. Denk aan XTC, 3mmc of cocaine. Maar iedere soort heeft ook weer zijn eigen vorm. Een pil in de vorm van een kikker, een rapper of een bull pil en ga zo maar door. Veel jongeren weten niet als zij het gebruiken wat er in zit en dat is een probleem. Er zijn veel instituties in Nederland om jouw drugs te testen. Door corona is het alleen mogelijk om voor consumenten te testen.

Elke soort drugs heeft zijn eigen effecten. Die effecten kunnen ook nog eens bij iedereen anders zijn. Laat je goed informeren voordat je iets gebruikt. Drugs zijn genotsmiddelen die de hersenen stimuleren. Je kunt drugs soorten indelen in harddrugs en softdrugs. Harddrugs worden gezien als de meest gevaarlijke soorten drugs vanwege het grote risico op lichamelijke en geestelijke verslaving. Softdrugs zijn iets minder gevaarlijk omdat ze alleen een geestelijk verslavend effect hebben. Ook is er een onderscheid tussen plantaardige en synthetische drugs (ook wel partydrugs). Het effect van drugs op de hersenen is stimulerend, verdovend of hallucinerend (ze werken op de waarneming). Drugs kunnen ook een gemengd effect hebben en bijvoorbeeld zowel verdovend als stimulerend werken.

Nijmeegse studenten in ziekenhuis

Drugs kunnen stoffen hebben wat er niet in hoort. 10 april werden zeven Nijmeegse studenten naar het ziekenhuis afgevoerd omdat ze onwel werden na het slikken van gevaarlijke pillen. Verslavingsinstituut Trimbos waarschuwt nu voor de roze ‘Tesla’s’. In de pillen zat een zeer hoge doses DOC. Daarom is de drug nu opgenomen in de lijst met ‘extra riskante pillen’ van het Trimbos. Het instituut schrijft: “DOC is een stof waar je heel lang en heftig van kan trippen. Bovendien kan het enkele uren duren voordat de effecten beginnen. Dit kan vaak leiden tot paniekaanvallen en zelfs ziekenhuisopname. Gebruik deze pil absoluut niet!”

Drugs testen

In Nederland kun je je drugs laten testen, en daar mogen we eigenlijk best blij mee zijn. Want als je je drugs test dan weet je precies wat en hoeveel er van iets in zit. Zo verklein je de risico’s. Het kost niks, het is anoniem, dus wat let je? Voor pillen hebben zij een herkenningssysteem. Aan de hand van de uiterlijke kenmerken van een pil (o.a. diameter, dikte, kleur en logo) en een zuurtest wordt gekeken of de pil voorkomt op de herkenningslijst. Op deze lijst staan pillen die in de afgelopen periode meerdere keren in het laboratorium geanalyseerd zijn. De lijst wordt wekelijks geüpdatet. Wanneer de pil op deze lijst staat, krijg je meteen de uitslag te horen. Je hoort wat en hoeveel erin zit. Wordt de pil niet herkend, dan kun je de pil laten opsturen naar het laboratorium.

Op de redalert app kun je informatie vinden over drugs. De app is uniek in zijn soort en baseert zich volledig op wetenschappelijk informatie, namelijk de database van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem van het Trimbos-instituut. In deze database staan alle drugssamples beschreven van mensen die hun drugs laten testen bij een DIMS-testlocatie. Hiermee onderscheidt de app zich van websites die veelal onvolledige en inaccurate informatie verspreiden. Daarnaast vinden gebruikers op de bijbehorende website drugsredalert.nl meer achtergrondinformatie over de drugsmarkt. Zo kun je bijvoorbeeld meer lezen over waarom PMMA gevaarlijk is en wat atropine is. Ook vind je meer uitleg over wat een Red Alert nu eigenlijk is. Ten tijde van een Red Alert is hier ook gedetailleerde informatie te vinden over de desbetreffende pil die makkelijk deelbaar is in social media.

‘Studenten weten weinig van synthetische drugs’ 

Uit recent onderzoek blijkt dat bijna de helft van de studenten het afgelopen jaar synthetische drugs heeft gebruikt. Voor het Nijmeegse CDA-raadslid Marjolijn Mijling  is de tijd van toekijken voorbij. ,,Dit incident staat niet op zich. We zien dat het drugsgebruik onder studenten onverminderd hoog blijft, terwijl het vanwege corona nu juist moeilijker is drugs vooraf te laten testen bij IrisZorg.”

 Ze pleit ervoor dat studentenverenigingen en de Radboud Universiteit studenten nadrukkelijker waarschuwen voor de risico’s. Gebruik geen drugs als je het niet kan laten testen.”

Han van Krieken, rector magnificus van de Nijmeegse universiteit, spreekt van ‘een nachtmerrie’. „Op de eerste plaats voor de studenten zelf, maar ook voor hun ouders, familie en vrienden. We hopen van harte dat zij snel hersteld zullen zijn.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *