Bloed, zweet en tranen van geluk?

Bloed, zweet en tranen van geluk?

Woensdag 19 mei was het zo ver, de sportscholen ziijn na maanden weer open. Vele sporters zijn enorm blij dat ze eindelijk weer op hun oude vertrouwde plekje de desbetreffende workout te kunnen doen. Zo ook sporter Daniël Rosier: “Ik ben in extase. De sportschool is voor mij een cruciale factor voor een gezonde levensstijl.”

Sporten en bewegen is belangrijk, zeker in een tijd waarin veel Nederlanders thuis achter de laptop zitten te werken. Tegelijkertijd is er ook een risico voor de sporters. Na een maandenlange pauze is het volgens sportfysiotherapeut Marc Bavenboer onmogelijk om gelijk op je oude niveau te beginnen. Sporters die graag zo snel en zo veel mogelijk klio’s de lucht in willen tillen, moeten dat soms bekopen met overbelasting van spieren. Bavenboer ziet dan voornamelijk veel overbelaste schouderspieren. “Het lastige is dat je bij een overbelaste spier echt rust moet nemen. De meeste patiënten die ik met deze klacht behandel zijn toch wel alfa mannetjes. Ze willen dan zo snel mogelijk weer sporten, met te veel gewicht. Dus dan heb je wel overtuigingskracht nodig om die probleem te verhelpen.”

Redactrice Nathalie ging op de dag van de opening naar de sportschool met Daniël Rosier. De sportscholen waren gelijk bomvol. Om de coronamaatregelen te kunnen hanteren moet je een tijdslot reserveren. Nathalie hield de reserveringen in de gaten en het viel haar op dat je, zeker in de grote steden, een dag van te voren moet reserveren. Anders zijn alle tijden al bezet. Verder moet je voor je workout je handen wassen, een mondkapje dragen als je gaat verplaatsen en natuurlijk de apparaten na gebruik desinfecteren.

Voor de fanatieke sporters heeft Marc Bavenboer nog een laatste advies: “Bouw rustig op en begin niet gelijk op je oude niveau, sterker nog dat gaat toch niet lukken. Dus bouw het rustig op en dan kom je vanzelf wel weer terug op je oude niveau.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *