Explainer video: wat was er aan de hand in Israël?

Bombardementen, raketaanvallen en vooral heel veel geweld. Hoewel er nu een staakt-het-vuren is, was tot een week geleden nog ontzettend onrustig in Israël. Maar wat was hier nou eigenlijk aan de hand? En waarom werd er hier pas na 11 dagen ingegrepen? Joas Wagemakers, hoofddocent Islam en Arabisch aan de Universiteit Utrecht en Gertjan Hoetjes, hoogleraar Internationale betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen, geven daar een antwoord op.

“De directe aanleiding voor het geweld, komt vooral door een wijk in Jeruzalem waar Palestijnen wonen en zij zouden uit hun huis worden gezet. Er waren namelijk claims van Joodse Israëliërs die zeiden dat zij daar huizen hebben gehad, maar dat zij die zijn kwijtgeraakt in de oorlog van 1948 tot 1949”, vertelt Wagemakers. Deze oorlog wordt in Israël ‘de onafhankelijkheid oorlog’ genoemd, maar de Palestijnen noemen deze zelfde oorlog de Nakba; de ramp. Deze oorlog zorgde namelijk voor dat de kansen voor een eigen staat voor de Palestijnen een dreun heeft gekregen, legt de hoofddocent van de Universiteit Utrecht uit. “Ik denk dat het belangrijk is dat we deze incidenten zien binnen de bredere context van het conflict als geheel en ook binnen de context van de Israëlische politiek enerzijds en de Palestijnse politiek anderzijds.”

Inmiddels is er sinds afgelopen donderdag- op vrijdagnacht, Nederlandse tijd, een staakt-het-vuren afgekondigd voor beide partijen. “Dit houdt in dat Israël geen luchtaanvallen meer uitvoert op de Gazastrook en dat Hamas, met instemming van deze wapenstilstand, ook geen raketten meer afschiet op Israël”, vertelt Hoetjes. Toch duurde het best lang voordat er een uiteindelijke wapenstilstand kwam. “De Verenigde Staten heeft heel lang de druk niet opgevoerd op Israël, om de aanval te stoppen. De VS heeft ook binnen de Verenigde Naties verschillende resoluties, die opriepen tot een staakt-het-vuren, tegengehouden. Hierdoor hebben zij Israël langer de mogelijkheid gegeven om Hamas te bestoken. De Verenigde Staten wilde graag dat Israël de mogelijkheid had om Hamas zwakker te maken.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *