‘’Mensen snakken er echt naar om weer op vakantie te gaan’’

Afbeelding: Free-Photos via Pixabay

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies van een aantal populaire vakantiebestemmingen veranderd van oranje naar geel. De versoepelingen gelden onder andere voor Portugal, Aruba, Curaçao, Malta, de Balearen en Canarische eilanden in Spanje. De Nederlands Caribische eilanden Saba en Sint-Eustatius zijn op dit moment de enige bestemmingen met een groen reisadvies.

Deze versoepelingen betekenen niet dat vakanties naar deze bestemming niet worden toegejuicht door het Kabinet, maar dat dit niet langer sterk wordt ontraden. Er is sprake van een stap in de goede richting, maar Nederlanders moeten rekening blijven houden met de huidige ontwikkelingen. ‘’De situatie in een land kan immers snel veranderen’’, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook kan het zo zijn dat de landen die vorige week een geel reisadvies hebben gekregen zelf alsnog inreisbeperkingen hebben ingesteld. Denk hierbij aan een negatief testbewijs of een verplichting tot quarantaine.

Reisbureaus

Dat buitenlandse vakanties voor de aankomende zomer een stuk realistischer zijn geworden merken ze ook bij de Nederlandse reisbureaus. Sinds de persconferentie van het Kabinet is het aantal boekingen bij de reisbureaus flink gestegen. ‘’Mensen snakken er echt naar om weer op vakantie te gaan’’, zegt Anke van Nieuwehuize, external communications manager bij TUI.

Anke kijkt de zomer positief tegemoet en gaat ervan uit dat er in de aankomende periode steeds meer landen van een oranje naar geel reisadvies gaan. En dat terwijl ze rond deze tijd een jaar geleden vooral bezig waren met het terughalen van mensen van hun vakantiebestemmingen en het annuleren van boekingen. ‘’We willen iedereen graag zo snel mogelijk weer op vakantie kunnen sturen.’’

Proefreizen

In april van dit jaar onderzocht de Rijksoverheid al het reisgedrag van Nederlandse toeristen. Dit deden ze via een proefreis naar het Griekse eiland Rhodos. 189 gelukkige Nederlanders werden uitgekozen om mee te doen met dit FieldLab experiment. De vakantiegangers werden voor de reis getest op corona en zaten vervolgens 8 dagen in een all-inclusive resort. De reizigers werden verzocht om het resort niet te verlaten en kwamen alleen in contact met medereizigers en het personeel. Na de vakantie werden ze nogmaals getest en moesten bij thuiskomt tien dagen in quarantaine blijven.

Begin deze maand is er een tweede proefreis georganiseerd. Ditmaal naar het Spaanse eiland Gran Canaria. Het grootste verschil met de eerste proefreis is dat de vakantiegangers meer vrijheden hebben. In tegenstelling tot de groep die op vakantie op Rhodos was mag deze groep wel hun hotel uit. Wel moeten ze zich houden aan de coronamaatregelen die gelden in Spanje. Een aantal onafhankelijke onderzoekers die ingehuurd zijn onderzoeken op de Nederlanders zich daadwerkelijk ook houden aan deze maatregelen.

Testen

Ruim de meerderheid in de Tweede kamer vindt dat Nederlanders die nog geen vaccinatie tegen het coronavirus hebben gekregen zich gratis moeten kunnen laten testen voor ze op vakantie gaan, mocht het coronapaspoort er komen.  Op dit moment zijn de kosten deze tests nog tussen de 50 en 150 euro. De Kamer wil de testen in de toekomst gratis maken zodat jongeren en gezinnen met jonge kinderen niet meer geld kwijt zijn aan hun vakanties. Dit zou oneerlijk zijn, omdat Nederlanders die wel gevaccineerd zijn geen test van tevoren hoeven af te nemen. Het Kabinet komt over ongeveer een week met een reactie.

Over de auteur

Mylan Lotte

Een jonge journalist uit Ridderkerk met een passie voor sport en presenteren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *