Het coronapaspoort, wel of geen goed idee?

Het coronapaspoort, wel of geen goed idee?

Naar een festival, een filmpje pakken of zorgeloos op reis gaan lijken activiteiten die in een vorig leven hebben plaatsgevonden. Maar het kan weer werkelijkheid worden door het instellen van een coronapaspoort. Want de Europese commissie, de Europese lidstaten en het Europees Parlement zijn het eens geworden over de voorwaarden van het coronapaspoort.

Door middel van een QR-code die op de Nederlands corona-app staat, wordt er duidelijk of iemand onlangs gevaccineerd is, negatief getest is of corona heeft gehad. Als dit zo is, krijgt diegene toegang tot bijvoorbeeld het buitenland of een evenement. Het is ook mogelijk om een papieren paspoort te krijgen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Hugo de Jonge dat hij het paspoort per 21 juni in wil vieren. Dan zouden de Nederlanders in theorie zou de QR-code gebruikt kunnen worden om te reizen naar het buitenland. Maar dat wilt niet zeggen dat dit ook in de praktijk gaat gebeuren. Het betekent namelijk nog niet gelijk dat je toegang krijgt tot elk Europees land. Landen van de Europese Unie mogen zelf bepalen of reizigers bij aankomst in quarantaine moeten en hoe lang ze in quarantaine moeten. Er kan daarbij ook nog een verschil zitten tussen of je getest, gevaccineerd bent of corona hebt gehad. Er zijn dus veel regels en richtlijnen die verschillen per land.

Het coronapaspoort zelf zal gratis zijn, maar het is nog niet bekend of het testen voordat je op vakantie gaat ook gratis is. De meerderheid van de Tweede Kamer wil dat wel. Anders zou een gezin van vijf mensen voordat de vakantie begint eerst nog moeten betalen voor een test voor alle gezinsleden. Volgens Kamerleden zou het moeten betalen voor een test tot een tweedeling leiden in de samenleving en dat is niet de bedoeling. Zij pleiten dus voor een gratis test voor iedereen die op vakantie wil en nog niet gevaccineerd is. De meningen over een coronapaspoort zijn verdeeld, wat vinden de mensen op straat hier eigenlijk van?

Voor of tegen?

In de bovenstaande video staan de mensen op straat wel open voor een coronapaspoort, al twijfelt een iemand of de burger dan niet verplicht wordt door de overheid. Maar het blijft een gevoelig onderwerp in de samenleving, niet iedereen is het er dan ook mee-eens. Er zijn ook mensen die het er totaal niet mee-eens zijn. Wetenschappers van de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben onderzoek gedaan naar de voorkeuren van Nederlanders voor het coronapaspoort. De voorkeuren van 4000 Nederlanders werden onderzocht, 1500 Nederlanders kwamen uit een internetpanel die een representatief beeld geeft van de Nederlandse bevolking. De overige deelnemers kwamen uit een open raadpleging, waar de gehele bevolking aan kon meedoen.

Deelnemers konden door middel van een keuze-experiment aangeven welke voordelen mensen met een coronapaspoort moeten krijgen. Ze konden kiezen uit de volgende opties:

  • Samenkomen in groepen binnen en buiten
  • Het bezoeken van uitgaansgelegenheden
  • Het bezoeken van sportevenementen

Daarnaast konden deelnemers ook de regering adviseren om helemaal geen coronapaspoort in te voeren. De tegenstanders van het coronapaspoort vinden het een buiten proportionele maatregel. Een groep deelnemers ervaart het paspoort als een vorm van discriminatie die leidt tot een tweedeling in de samenleving. Er komt dan een deel die wel een coronapaspoort hebben en een deel die dat niet heeft. 34% van de deelnemers zijn sterk tegen de invoering van het coronapaspoort, het maakt niet uit welke vrijheden dit paspoort beidt, deze groep is hoe dan ook tegen. In deze groep zitten Nederlanders tussen de 40 en 60 jaar en zijn mensen die zichzelf niet willen laten vaccineren.

De voorstanders in dit onderzoek zien het coronapaspoort als een middel om weer terug te gaan naar het oude normaal. Ze kijken vooral uit naar de dag dat er weer verjaardagen en feestdagen gevierd kunnen worden met vrienden en familie, daarnaast wil deze groep weer dat we in grotere groepen naar de horeca kunnen en niet meer alleen met het eigen gezin. Hier valt 26% van de deelnemers onder, deze zijn zeer positief over het coronapaspoort, dit zijn vooral 60-plussers. Dan is er een groep die gematigd positief zijn over het paspoort, zie zien het wel zitten, maar zijn niet 100% overtuigd.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *