LHBTopdeCHE zorgt voor openheid op de Christelijke Hogeschool in Ede

LHBTopdeCHE zorgt voor openheid op de Christelijke Hogeschool in Ede

Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de lhbt+ers in de provincie Gelderland zich vaak onveilig voelt. Een derde van deze groep, ziet dit zelfs als een reden om te verhuizen. De Christelijke Hogeschool Ede, ligt in de Bijbelbelt. Studenten aan deze hogeschool worden bij een coming-out vaak geconfronteerd met negatieve reacties. Oudleerling Sietske Beiboer heeft het LHBTopdeCHE geïntroduceerd en opgezet. Nicole Steijsiger heeft dit stokje overgedragen en is sinds 2019 het aanspreekpunt.

Linda, de huidige vriendin van Nicole, kwam met het idee om op de CHE iets te doen voor lhbt+ers. Sietske legde de toenmalige directeur van de CHE Harmen van Wijnen een projectplan voor om meer aandacht te besteden aan de lhbt+ gemeenschap. Hij stond hiervoor open en was geïnteresseerd naar de ervaringen van deze leerlingen. Nicole, een goede vriendin van Sietske, was bezig met het opzetten van een vak over lhbt+ inclusiviteit. Hierdoor was er een mogelijkheid voor Sietske op LHBTopdeCHE op te zetten.

LHBTopdeCHE is begonnen met het organiseren van een borrel voor lhbt+ers die aan de CHE studeren of gestudeerd hebben. Bewust hebben ze ervoor gekozen om deze borrel in Utrecht plaatst te laten vinden. Zo geven ze de lhbt+ers de ruimte om anoniem te zijn en vooral niet bang te zijn dat ze beoordeelt worden. Ook kwamen ze met een leuke actie tijdens de introductie week in 2018. Studenten werden uitgenodigd om in een kast te zitten en de verhalen te horen van mensen uit de lhbt+ gemeenschap. Zo om hen kennis te laten maken met hun ervaringen. Het hoofddoel van LHBTopdeCHE is het informeren over de lhbt+ themtiek is en dit te verspreiden.

Nicle groeide op in een dorpje in de bijbelbelt. Het christelijke geloof stond hier centraal. De familie van Nicole heeft zelf altijd een hoge christelijke functie gehad in het dorp, hierdoor hadden zij als gezin ook aanzien. De andere kant is dat men uit het dorp hen ook beschouwde als een voorbeeldfunctie. “Ik vond jongens altijd al leuk, tot dat ik er op mijn 21e achter kwam dat ik ook verliefd kon worden op een meisje. Dit gebeurde in de klas op mijn opleiding social work aan de Christelijke Hogeschool in Ede”, verteld Nicole. Bij twee vriendinnen is Nicole voor het eerst uit de kast gekomen als biseksueel. Nicole: “We kwamen met z’n drieën tegelijk uit de kast. Dat was voor ons zo’n bijzonder moment.”

Toch was dit voor Nicole niet het moment om het meteen aan iedereen te vertellen. Volgens haar is het een taboe om niet hetero te zijn. De CHE heeft een voorbeeldfunctie en grote christelijke achterban, het is namelijk de christelijke hogeschool van Nederland. Het is logisch als je uit de omgeving komt om naar de CHE te gaan. De Bijbel is aan de ene kant de norm en aan de andere kant de inspiratiebron voor de CHE. Uit de Bijbel zou je kunnen interpreten dat een heterorelatie de wil van god is. Ook al verschillen de interpretaties van dit geschrift onder christenen, de gevolgen voor lhbti+’ers zijn behoorlijk groot, dit werkt ook door buiten de school.

Later is Nicole dit aan het omgeving vertellen. “Mijn ouders accepteerde mij volledig, ondanks hun ongemak daarvan. Ook vriendinnen waren juist heel liefdevol en betrokken. Dat deed mij erg goed.”

Sinds 2019 heeft Nicole het stokje overgedragen van Sietske. “We hebben al zo veel bereikt. We staan nu bijvoorbeeld vast in het beleid van de CHE. We krijgen de mogelijkheid om kritische vragen te stellen.” Doelen heeft Nicole nog genoeg: “Het is niet alleen de omgeving rond de CHE die meer informatie nodig heeft. Het is heel Nederland waar nog zo veel moet veranderen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *