‘’Uit onderzoek van het voedingscentrum blijkt dat 83 procent zijn voedingspatroon niet heeft gewijzigd.’’ – Voedingscoach Daniëlle Schols.

‘’Uit onderzoek van het voedingscentrum blijkt dat 83 procent zijn voedingspatroon niet heeft gewijzigd.’’ –  Voedingscoach Daniëlle Schols.

Snel en ruim van te voren reserveren. Dat moet je er voor over hebben om momenteel te kunnen sporten in de sportschool. Want, ze zijn weer open! Al ruim een week kunnen we weer werken aan onze Summer body.

Maar een gezonde levensstijl en sporten gaat ook samen met goede voeding. Heeft  corona ook een impact op ons kook, koop en eetgedrag gehad?  Door corona is ons leven namelijk erg veranderd. Hoeveel mensen hebben nou echt last van die coronakilo’s? Voedingscoach Daniëlle Schols vertelt.

 Wat betekent gezond eten nou eigenlijk?

‘’Gezond eten bestaat uit een aantal elementen. Het eerste element is dat je evenveel calorieën eet als dat je daadwerkelijk gebruikt. Maar dat moet wel in een bepaald evenwicht zijn qua voedingsstoffen. Je kan heel veel energie tot je nemen met allerlei suikers, maar dat is niet per se gezond.’’

Zijn we nou ongezonder gaan eten door corona? Of meer gaan eten door corona.

‘’Uit onderzoek van het voedingscentrum over ons kook, koop en eetgedrag tijdens corona blijkt dat 83 procent zijn voedingspatroon niet heeft gewijzigd. Daar blijkt wel uit dat mensen met een hoge opleiding en die al overgewicht hadden, meer zijn gaan eten.’’

Welke factoren zouden er voor kunnen zorgen dat dan meer gaat eten?

‘’Nou, mensen zijn natuurlijk meer thuis gaan werken, dus hebben meer beschikking tot ongezond eten thuis mits je dit zelf in huis haalt natuurlijk. Je hebt wat minder sociale contacten waardoor je misschien meer gaat eten om die overgebleven tijd in te vullen. Doordat je ook minder sociale contactmomenten hebt is er ook wat minder sociale controle waardoor mensen niet zien wat je aan het eten bent en je dus ook meer zou kunnen eten. Dat zijn allerlei redenen voor een ongezonder eetgedrag. Maar daar staat tegenover dat mensen ook juist gezonder zijn gaan eten. Want mensen hebben meer tijd om te koken door corona en letten hierdoor ook meer op het voedingspatroon. Men komt wat minder op het werk, dus de taartjes in de kantine mis je hier door ook. Dat is dan weer de andere kant van het spectrum.

Je ziet dus een soort tweedeling. Een klein deel is ongezonder gaan eten en een ander deel is juist weer gezonder gaan eten, maar de grootste groep heeft zijn/haar eetpatroon nauwelijks gewijzigd.’’

Nu de sportscholen weer open zijn, mogen we dan ook weer meer eten? Is het verstandig om dat je eetpatroon weer aan te passen?

‘’Als je veel sport en heel intensief sport, ja dan kan je meer eten. Gemiddeld mag een vrouw 2000 calorieën op een dag en een man 2800. Ik maak daar wel altijd een kanttekening bij want men is namelijk vaak geneigd na het sporten meer te eten dan dat deze verbruikt heeft. Het is dan erg verleidelijk dat drankje of snackje achteraf te pakken omdat je gesport hebt. Dit is dan uiteindelijk veel meer dan dat je eigenlijk verbruikt hebt tijdens het sporten. De inname is vaak groter dat je verbrand dus ik spoor mensen altijd wel aan daar op te letten.

Wat was nou de grootste boosdoener van de coronakilo’s? De porties of de snacks

‘’Je ziet in het onderzoek een aantal dingen voorbij komen. Het is inderdaad zo dat mensen meer zijn gaan snacken, maar toename van alcoholgebruik kan een factor zijn. Maar het onderzoek is nog niet helemaal volledig. Veel onderzoeken die nu zijn gedaan hebben eigenlijk een vervolgonderzoek nodig. Tot nu toe is het meest naar voren gekomen dat het dus aan het snoepen, snacken, alcohol gebruik ligt.’’

Het onderzoek is uitgevoerd door Flycatcher in opdracht van het Voedingscentrum. Het gaat om een representatieve steekproef onder 1.265 mensen van 18 jaar en ouder. Kijk voor alle resultaten op voedingscentrum.nl

Over de auteur

Claire Hartzuiker

Journaliste in opleiding. Sinds jongs af aan al bezig met het maken en bedenken van video's en verhalen. Maakt graag contact en altijd nieuwsgierig naar mooie of intrigerende verhalen die de rest van de wereld moet weten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *