Erik van Trommel; meer dan Ernst van Bobbie

Erik van Trommel; meer dan Ernst van Bobbie

Foto: De Mamagids

Zeg het woord soepkip tegen een willekeurige Nederlander tussen de tien en veertig jaar en het gesprek zal snel keren naar Ernst en Bobbie. Twee reusachtige kindervrienden die vanaf de jaren ’90 hun intrek namen in de Nederlandse entertainmentindustrie. Een helft van het duo, Erik van Trommel, vertolkt Ernst in de kinder-hit. Hoe ga je door het leven als kinderheld?

Erik van Trommel (54), geboren in Den Haag, en ondertussen vader van drie kinderen. Maar het gros van de Nederlandse bevolking zal hem kennen als Ernst van het duo: Ernst en Bobbie. Samen met Gert-Jan van den Ende vormt van Trommel nu al decennialang het vaste duo. Tv-programma’s, Cd’s, dvd’s, shows en nog veel meer kan het duo op hun erelijst terugvinden.

Het begin
Eind jaren 80’ begonnen van Trommel en van den Ende met het bedenken en maken van kinderliedjes en programma’s. Dit was destijds voor de kinderen uit het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag. Hier ontstond het duo Ernst en Bobbie. Het succes in het ziekenhuis bleef niet onopgemerkt want enkele jaren later tekende het duo hun eerste televisiecontract. Kindernet zag potentie en toekomst in het Haagse duo en gaf ze een podium. Buiten Ernst en Bobbie, kregen de twee entertainers een grote rol binnen de organisatie van Kindernet. De programmering en de programma-aankoop van de zender vielen binnen de portefeuille van de twee. De eerste stappen werden dus gezet.

De eerste shows
Voordat van Trommel en van den Ende hun eerste optredens op tv vertolkte, toerden zij al ruim zeven jaar met shows door het land. Tussen 1990 en 1997 speelden zij voor kinderen in kleinere zaaltjes en op onder andere straatfestivals. Het enthousiasme was er niet minder om en ieder kind ging uit hun dak bij de shows. Was het niet om de liedjes, dan wel de flauwe grappen die de twee bij elkaar uithaalden. Het succes viel al gauw op in televisieland en in 1997 werd ook de prominente stap naar een eigen tv-show gemaakt.

Ernst, Bobbie en de… REST!
Dit is de zin die iedereen mee kan zingen. Even voor het gemak: “Heb je aan vieze tantes, huiswerk maken, pianoles, of aan speelgoed dat steeds stuk gaat ook de pest? Owh kijk dan naar Ernst, Bobbie en de rest. Ernst, Bobbie en de rest. Ernst, Bobbie en de REST!”. Ze klonk de intro van het programma tijdens zeven seizoenen in zes jaar tijd. Ernst, Bobbie en de rest werd gemaakt om spannende avonturen te maken voor kinderen met de twee helden in de hoofdrol. Dieren en vrolijke muziek ondersteunden dit in alle kracht en een tv-hit was geboren. Er gebeurde van alles, dingen gingen vooral mis en uiteindelijk werd Bobbie vast wel een keer uitgemaakt voor soepkip. Inmiddels is de tijd van opnames al bijna twintig jaar achterwege, maar de serie is nog altijd te zien. KinderNet, FoxKids, Jetix, Net 5, Telekids en RTL hebben de afleveringen van Ernst, Bobbie en de rest duizenden keren herhaald. Blijkbaar krijgt Nederland maar niet genoeg van het af en toe wat lompe duo. De afleveringen halen nog altijd honderdduizenden kijkcijfers per week tussen de drie en twaalf jaar; een echte kinderhit.

Meer dan Ernst en Bobbie (en de rest)
Maar er is meer dan een televisieshow in een donkerblauwe en gele jas. Van Trommel en van den Ende hebben mede door Ernst en Bobbie een heel tv- en theaterbedrijf opgebouwd. “Er is meer dan Ernst en Bobbie. Het heeft voor ons een opening gecreëerd om dit bedrijf op te zetten. We toeren nog steeds als Ernst en Bobbie, maar we produceren meerdere populaire theaterproducties. Ook die producties blijken erg succesvol te zijn. We komen hiermee in onder andere in Carré en de RAI in Amsterdam”, vertelt van Trommel. Laatstgenoemde hebben ze zelfs een paar keer per dag uitverkocht. Van Trommel vertelt dat de Nederlandse grens niet het eindpunt is voor het creatieve duo. “We zijn actief in verschillende Europese landen. En dat hebben we allemaal te danken aan de start die we ooit als Ernst en Bobbie hebben kunnen maken. Ernst en Bobbie is eigenlijk maar een klein onderdeel van wat tegenwoordig een veel groter bedrijf is”, vertelt Van Trommel.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *