Schipper van de Kameleon Jos van der Donk: “Ik kan best anoniem over straat”

Schipper van de Kameleon Jos van der Donk: “Ik kan best anoniem over straat”

In 2003 was het de best bezochte Nederlandse film van het jaar, ‘De schippers van de Kameleon.’ De verfilming van de kinderboekenserie, geschreven door Hotze de Roos, was goed voor verschillende prijzen zoals de Gouden Film. De tweeling, gespeeld door eeneiige tweeling Koen en Jos van der Donk, zal menig mens nog zo herinneren op hun rood-groene bootje. Vanmiddag spreken wij Jos live in onze podcast ‘jeugdhelden’.

De inmiddels 33-jarige Schaagse Van der Donk, had net zoals zijn broer geen ambitie om filmster te worden. In 2002 kwam daar verandering in toen zij reageerde op een oproep in de Telegraaf waarin dringend werd gezocht naar een tweeling voor een aankomend project. En, je raad het al, via audities werd dit uiteindelijk succesvol. In 2003 kwam de film uit in de Nederlandse bioscopen en werd direct een groot succes met in de zomer meer dan 750.000 bezoekers.

Een vervolg op het spannende verhaal kon daarom niet uitblijven. In 2005 verscheen de opvolger: Kameleon 2. In de film spelen de broers de rollen van Hielke & Sietse Klinkhamer. Na de twee succesvolle films voortvloeide daaruit ook een musical ‘De Kameleon Ontvoerd.’ Met deze musical toerde het duo tussen 2004 en 2005 door diverse steden in Nederland. Van 2005-2006 werden zelfs de grote theaters bezocht met de show. Na dit avontuur heeft Van der Donk

Het verhaal
De eeneiige tweeling gebroeders Klinkhamer zijn de kinderen van dorpssmid Heit Klinkhamer en vrouw Mem Klinkhamer. Het verhaal speelt zich af in 1958. Zij wonen in een rustig plaatsje aan de kust van Friesland. In het begin van de film komt er een meisje uit de grote stad wonen naast de familie, Esther. Het duo wordt verliefd op haar, maar zij heeft geen interesse. De broers hebben een grote wens: een boot. Wanneer er een opduwer (een duw- en sleepbootje) crasht achter de smederij van hun vader, zien zij een kans. Voor dertig gulden nemen ze hem over en komt de grote wens uit. Alleen, ze hebben nog geen motor…

De inwoners van het dorp wisten niet dat ze groot gevaar liepen. Meteorologen hebben voorspeld dat er een grote orkaan uit Engeland op komst is die recht op Friesland afkomt. Alle steden en dorpen in de provincie Friesland worden allemaal ingelicht; alleen de burgemeester is te eigenwijs om alarm te slaan. Maar, het was al te laat. De tweeling redt in de storm het leven van de dokter die met z’n auto te water is geraakt. Deze heldendaad wordt beloond met de motor uit het autowrak. Deze monteren ze in hun boot. Zo hebben de helden eindelijk hun eigen speedboot. Uiteindelijk wordt de boot geschilderd in alle kleuren van de regenboog, maar voornamelijk rood. Vanaf dat moment worden zij de helden van de Kameleon genoemd.

Vervolg
Volgend jaar keren de karakters terug op het witte doek met de derde film: ‘De Kameleon aan de Ketting.’ De tweeling Van der Donk zijn inmiddels te oud en worden vervangen door een andere eeneiige tweeling, Sens en Imme Gerritsen. Wel zien we andere bekende spelers terug uit de vorige twee films, zoals Michiel Kerbosch, Cas Jansen, Edo Brunner en Margreet Blanken.

De film kan vandaag de dag door de jeugd van deze tijd ook gekeken worden. De populaire streamingdienst Netflix heeft de films, beide delen, online staan onder de categorie ‘speelfilms voor het hele gezin.’ De film is sinds 2019 op de streamingdienst te zien en staat regelmatig

Heden
Het duo werkte in 2007 samen als verslaggevers voor de rubriek ‘Jongeren’ van het Noordhollands Dagblad. De samenwerking is tot op heden niet verbroken want momenteel is Van der Donk founder van Playforward, een all-round videobureau samen met zijn broer Koen. Dit bedrijf hebben zij ongeveer twaalf jaar geleden samen opgericht en is nu uitgegroeid met opdrachten voor onder andere voor gerenommeerde nationale en internationale bedrijven, zoals BMW Group Nederland, Nestle professional, Youfone, Toshiba, Thieme Meulenhoff, TechnoGym, Boon Edam, Ravo, en Ammeraal Beltech.

En, ben jij ook benieuwd hoe het nu gaat met van der Donk? Luister dan het interview uit onze ‘Jeugdhelden’ podcast terug. Aan de hand van fragmenten en gebeurtenissen van vroeger proberen de presentatoren Ris Dobbe en Lotje Duijker te verklaren waar die status ‘jeugdheld(en)’ vandaan komt.

Over de auteur

Julia den Heijer

JdH Producties, ook wel Julia den Heijer: dat ben ik! Inmiddels tweedejaars Journalistiek student aan de Hogeschool in Utrecht. Ik zal gelijk met de deur in huis vallen, mijn droom? Een goede politiek verslaggeefster worden in dé politieke stad van ons land én mijn geboortestad Den Haag. Op deze pagina publiceer ik mijn journalistieke producties die ik produceer voor YOUNews8.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *