Leven we niet te veel online?

Leven we niet te veel online?

Beeld: Destiny

Volwassenen, jongeren en zelfs kinderen maken dagelijks gebruik van hun schermen op de telefoon of hun computer. Het online gebruik is volgens bureau Jeugd en Media alleen maar gestegen. Zijn er belangrijke effecten van langdurige schermgebruik ontstaan? En hoeveel schermtijd is eigenlijk gezond?

“Jongeren en kinderen die veel tijd doorbrengen achter hun beeldscherm hebben vaak minder contact met mensen uit het echte leven”, zegt Annemarie van Oosten. Zij is communicatiewetenschapper die onderzoek doet in media en met name sociale media.Door het weinige fysieke contact kunnen jongeren daardoor in een depressie raken. ‘’Kinderen van nu worden al heel snel blootgesteld met beeldschermmedia en kunnen geconfronteerd worden met zaken zoals online pesten of seksueel overschrijdend gedrag’’, aldus Annemarie van Oosten.

Verslaving
Beeldscherm gebruik kan ook leiden tot verslavingen. Als er veel naar een beeldscherm wordt gekeken kan er dopamine vrijkomen. Dopamine speelt een rol bij het ervaren van genot en blijdschap. ‘’Bij jongeren zien we deze verslavingen vaak in vorm van problematisch gebruik van internet, sociale media, online video gebruik of online porno’’, zegt Annemarie van Oosten.

Mark Deuze communicatiewetenschapper en hoogleraar mediastudies schreef in 2018 zijn boek: Leven in Media.  ‘’Media is voor ons als wat water is voor vissen: we leven niet met media maar in media’’, zegt Mark Deuze. Leven met media suggereert volgens de communicatiewetenschapper dat we ook kunnen leven zonder media en dat is een illusie. Want een ontsnappen uit deze wereld kan moeilijk zijn. ”We hebben zelf de regie in handen over wat mensen van ons mogen zien en hoe we dat overbrengen aan de wereld, als je ervoor kiest om dat niet meer te doen gaat iedereen om je heen wel gewoon door.’’

”Dan hou je die regie niet meer, dan heb je niet in de hand wat er van jouw of over jou gedeeld wordt’’, zegt meneer Deuze. Wel is hij het er mee eens dat er tegenwoordig veel dingen in de media gebeuren om je zorgen over te maken. ‘’Filterbubbbels, surveillance en pricacy, smartphoneverslaving en mediahypes’’, legt Mark Deuze uit. Maar volgens de hoogleraar mediastudies hebben wij zelf in de hand hoe we ons leven in de media vormen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *