Coronahobby, of nieuwe hobby?

Bijna iedereen had de afgelopen maanden meer tijd over door de coronapandemie.  Voor veel mensen een reden om een nieuwe hobby te starten, ook wel een coronahobby genoemd. Zo ook Matthijs van der Hoeven en Marja van den Berg. Zij zijn in de coronaperiode wel een hele bijzondere hobby gestart. Maar, blijft het bij een coronahobby of is het inmiddels een nieuwe hobby geworden?

Van der Hoeven uit Zoeterwoude Dorp, is aan het begin van de coronaperiode samen met acht vrienden begonnen met het brouwen van bier: “We liepen al een tijdje met dit idee, alleen hadden we er weinig tijd voor. We hadden het allemaal druk met sport, onze kinderen en natuurlijk met onze banen. Toen de coronacrisis begon vielen vele van deze tijdrovende activiteiten weg en was er ruimte om dit project op te starten.” Bij het bierbrouwen komt volgens Van der Hoeven veel kijken, naast tijd, is ook de aanschaf van de juiste spullen belangrijk: ‘We begonnen met niks, je moet uitzoeken wat je nodig hebt en waar je dat kan aanschaffen. Uiteindelijk hebben we allemaal 100 euro ingelegd, dus als je snel rekent ben je bijna al gauw 9.000 euro aan alleen je materiaal kwijt. En de ingrediënten mout, hop en gist moet je blijven aanschaffen natuurlijk.” Op de vraag of de mannen ook als de coronamaatregelen van tafel zijn blijven brouwen, reageert Van der Hoeven vastberaden: “Wij hadden als er geen coronatijd was geweest hier nooit aan begonnen, maar nu vinden we het zo leuk dat we zeker doorgaan. We kunnen niet wachten tot we eens met het complete gezelschap kunnen brouwen. En, het opdrinken natuurlijk!”

Van den Berg besteed haar toegenomen vrije tijd aan het maken van HappyStones, een heuse trend in Nederland. Een HappyStone is een versierde steen, neergelegd op een plek waar een ander hem kan vinden. Bijvoorbeeld in een park, speeltuin of bos. Zelf kende de Sassenheimer het verhaal achter de steentjes niet, tot een wandeling in het bos daar verandering in bracht. “Ik ging wandelen met mijn kleinkind en hij vond er een. De steen was mooi versierd met verf en op de achterkant stond ‘Happystones Sassenheim’. Mijn kleinkind kende de rage al van school en legde mij uit dat iemand anders deze steen had gemaakt in de hoop dat iemand het zou vinden. Ook wees hij mij erop dat er een Facebookgroep is, waarop iedereen de gevonden steentjes deelt.” Van den Berg was toen zo verrast door de steen en vond het initiatief zo leuk, dat zij besloot er zelf ook een aantal te maken: “Het is geweldig om iets te doen waarmee je iemand anders blij mee kan maken. Inmiddels heb ik spullen verzameld zoals verf, nagellak en speciale stiften waarmee ik de stenen kan versieren.” In de hoek van de kamer staat een mand vol met lege stenen. Van den Berg loopt er naartoe en tilt de zware mand op “Kijk, deze heb ik de afgelopen dagen verzameld. Ik denk dat het er wel 50 zijn.” Op de vraag of ze doorgaat met deze coronahobby, antwoord ze lachend: ‘Nouja, als je kijkt naar de hoeveelheid stenen in de mand ben ik nog wel even bezig. Maar, voor dit soort initiatieven hoeft er geen coronacrisis te zijn. Ik ga er mee door, want iedereen verdient zo’n geluksmomentje tijdens een wandeling of gewoon op een doorsnee dag.”

Over de auteur

Julia den Heijer

JdH Producties, ook wel Julia den Heijer: dat ben ik! Inmiddels tweedejaars Journalistiek student aan de Hogeschool in Utrecht. Ik zal gelijk met de deur in huis vallen, mijn droom? Een goede politiek verslaggeefster worden in dé politieke stad van ons land én mijn geboortestad Den Haag. Op deze pagina publiceer ik mijn journalistieke producties die ik produceer voor YOUNews8.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *