Iemand een hand geven of drie keer zoenen, gaan we dat straks weer doen?

Iemand een hand geven of drie keer zoenen, gaan we dat straks weer doen?

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid denkt dat we per 1 september van alle coronamaatregelen af zijn. Dat betekent geen mondkapje meer op en geen anderhalve meter afstand houden. Gaan we dan ook weer handen schudden en drie keer zoenen?

Daarover lijken de meningen op straat verdeeld. De een kan niet wachten om deze traditionele begroetingen weer op te pakken, de ander geeft liever een knuffel in plaats van drie zoenen of houdt het graag bij een handdruk. Met name vrouwen zien die drie zoenen niet zo zitten. De laatste tien jaar is er al een trend te zien dat minder mensen drie keer op de wang zoenen, vertelt etiquettedeskundige Anne-Marie van Leggelo. “Studenten bijvoorbeeld hebben het al omarmd om niet drie zoenen te geven, maar één zoen en dan samen met een hug ofzo. Heel veel mensen zijn blij als het niet die drie zoenen zijn en met name dames, omdat ze er vaak niet zo veel zin in hebben. Ik denk ook niet dat het helemaal terug gaat komen.”

Meer mogelijkheden

Handen schudden daarentegen wel, denkt Van Leggelo. Het is een van de oudste begroetingsrituelen van de mens. Iemand een hand geven zit niet alleen ingebakken in onze cultuur, het is ook een beetje biologisch zelfs, legt de etiquettedeskundige uit. Zo hebben apen ook een vorm van handen schudden. “Het is gewoon een goed contact, je voelt heel snel aan wie je tegenover je hebt en het is al jaren zo ingeburgerd, zakelijk en privé. Dus ik denk absoluut dat het terugkomt.”

Daarmee hoeven de begroetingen die we tijdens de coronapandemie hebben geleerd niet per se verleden tijd te zijn. Denk aan de boks, het knikje of een ellebooggroet. Ook na corona kun je nog steeds iemand op die manier begroeten volgens Van Leggelo. “Ik denk dat heel veel mensen het een verademing vinden dat er andere mogelijkheden zijn.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *