En nu weer verder

En nu weer verder

1 september zou het zover moeten zijn volgens minister Hugo de Jonge, als de cijfers het toelaten, dan zouden alle corona-gerelateerde regels opgeheven kunnen worden. Hoe is het met de cijfers, waar verlangt onze eigen redactie het meeste naar en welke regels zij nooit meer terug willen?

Het gaat goed met de cijfers, het aantal coronapatiënten op en buiten de IC zijn aan het dalen volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Waar er voorgaande maanden nog steeds rond de 800 patiënten op de IC lagen, liggen er nu ongeveer 350. Ook de patiënten buiten de IC schommelde rond de 1600 mensen, maar is nu gedaald naar 650.

Op het moment gaat het dus goed met de cijfers, dit zagen we vorig jaar ook, maar toen hadden we natuurlijk nog geen vaccinaties. Ook met de vaccinatiecijfers gaat het goed. Volgens het RIVM zijn er tot nu toe ruim tien miljoen prikken gezet, waarvan 6,5 miljoen eerste prikken. Dit wil zeggen dat 6,5 miljoen mensen al één prik hebben gehad, of allebei al hebben gekregen. Als alles verloopt zoals De Jonge heeft gepland, dan zou iedereen boven de achttien die dat wil vóór 1 september de eerste vaccinatieprik gehad hebben.

Dat zou het einde van de anderhalve meter samenleving kunnen betekenen. En kunnen we gedag zeggen tegen géén handen schudden, niet meer knuffelen en de mondkapjes kunnen voor altijd terug in de kast, of de prullenbak natuurlijk. Dit zou wel betekenen dat Tante Hannie weer drie zoenen gaat geven op verjaardagen.

Ik vroeg op de redactie welke regels ze hier nooit meer terug willen zien:

Redacteur Teun Willems weet het zeker, die avondklok hoeft van hem nooit meer terug te komen. “Het was echt mega irritant om iedere keer de tijden in de gaten te moeten houden. Ik heb wel wat beters te doen’, aldus Teun. Redactrice Ris Dobbe stopt dan haar mondkapjes ver weg en wil hier zo snel mogelijk vanaf. “Het is kapot warm met die dingen op. Ik hou het niet meer uit op mijn werk en dan moet je ze ook nog in alle winkels, het openbaar vervoer en op school de hele tijd op”, zegt Ris geïrriteerd. Waar zij ook helemaal klaar mee is, zijn mensen die direct in de volle paniek schieten wanneer je moet niezen of hoesten. “En dan hoor je ze zachtjes zeggen, corona, hou je mond en loop door.” Waar Dobbe samen met redactrices Didi van Puffelen en Claire Hartzuiker niet op kan wachten, is totdat zij eindelijk weer uit mogen gaan en feestjes kunnen geven zoals vroeger.
“Ik heb zo veel zin om weer uit te gaan en dat we weer in de kroegen kunnen blijven tot ze sluiten”, zegt Claire. Didi mist nieuwe mensen ontmoeten en de sociale contacten die er eerst wel waren. “Nooit meer wil ik horen dat je afstand van mensen moet houden en elkaar geen knuffel mag geven.”

Redacteur Floris Franken zou graag zien dat ze horeca weer helemaal opengaat en niet tot tien uur ’s avonds. “Zit je net lekker en dan houdt het al weer op. Iedereen heeft dan nog zin om ergens wat te doen, maar niets kan echt,” aldus Floris. “Ook de één huishouden regel op het terras vind ik vermoeiend. Wij zijn een samengesteld gezin en wonen allemaal op onszelf; dat zijn dan lastige situaties.” Floris wil graag weer handen schudden en drie zoenen geven, want “dat hoort gewoon bij de gezelligheid”. Daarnaast is hij groot voetbalfanaat en wil hij naar het voetbalstadion, zelf voetballen en een biertje achteraf kunnen drinken. De spontane dingen kunnen doen met vriendin of vrienden en eindelijk zijn festivalkaarten kunnen inlossen.

Redacteur Hidde Looijestijn zou juist graag weer vrij door Europa kunnen reizen, zonder dat je overal bij na moet denken. Ook is hij blij wanneer we weer meer mensen mogen ontvangen. “Ik wil het nooit meer hebben over een intelligente lockdown”, zegt Hidde. Net als Floris kan hij niet wachten tot hij weer in een vol station mag staan: “en massaal de linksback van de tegenstander uitfluiten omdat hij in een ver verleden ooit twee potjes voor Ajax heeft gespeeld.

Feestjes en voetbal, daar kijkt onze redactie naar uit, en alle regels rondom corona, zwaaien we het liefst allemaal vaarwel.

Over de auteur

Julie van der Eerden

Mijn naam is Julie van der Eerden. Ik ben een gefocuste en enthousiaste journalist, met oog voor bijzondere en persoonlijke verhalen. Ik schrijf graag over mensen en duik graag dieper in de hoe en waarom. Ik probeer altijd creativiteit in mijn werk te stoppen. Ik ben serieus en doordacht, maar ik vind het ook leuk om een knipoog naar het publiek te geven wanneer hier ruimte voor is. Ik werk professioneel en betrouwbaar, en ik ben iemand op wie je kan rekenen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *