Jezelf onderdompelen in een ijsbad

Jezelf onderdompelen in een ijsbad

Een warme of koude douche? Na een drukke dag thuiskomen zullen de meeste mensen voorkeur geven aan een lekkere warme douche. Veel mensen moeten er niet aan denken, maar kou is goed voor je lichaam en je geest. Alleen al koud afdouchen heeft voordelen voor je lichaam.

Uit een onderzoek uit 2016 van het AMC in samenwerking met ICE.CLUB blijkt dat koud douchen tot 29% minder ziekteverzuim zorgt. Een groep van 3018 gezonde proefpersonen werd verdeeld over vier groepen. Een groep nam dagelijks een warme douche zoals altijd, drie andere groepen douchten na afloop de eerste 30 dagen koud af gedurende 30/60/90 seconden. Alle deelnemers hielden bij hoeveel dagen ze zich ziek volden of klachten hadden, daarnaast beantwoordden ze een vragenlijst via de mail. Bij de koud-douchers was er 29% minder ziekte verzuim. Daarnaast douchte meer dan 60% na drie maanden van het onderzoek nog steeds koud af.

Ijsbad

Maar er is nog een stap verder dan alleen koud douchen, namelijk jezelf onderdompelen in een ijskoud bad. Bridge2Cross in Soest beschikt over een permanent ijsbad waar meerdere keren per week workshops en trainingen worden gegeven over koude en ademhalingstechnieken. Myron Jacobs is werkzaam bij Bridge2Cross en geeft wekelijks de trainingen en cursussen. ‘We zijn verleerd om ons lichaam uit te dagen, we zoeken steeds het comfort op wat natuurlijk heel prettig is. Maar daar word je wel een beetje lui van, kou is een mooi instrument om je lichaam weer uit te dagen. Op het moment dat je in een ijsbad stapt, weet je lichaam wat ie moet doen. De warmte gaat naar de vitale gedeeltes in je lichaam, je core wordt beschermd. Na 15 tot 20 seconden is je lichaam gewend, maar dan komt het mentale gedeelte nog.’ De mens staat de hele dag aan, iedereen is druk druk druk. Maar door een ijsbad, ontspant je lichaam juist, hoe gek dat eigenlijk ook klinkt.

Over de auteur

1 reactie

  1. Avatar

    Leuk filmpje over je ijsbad 🧊 beleving. Zelf doe ik de 10-weekse Adem en Koude training, dus ik voel precies wat je voelt in je filmpje. Respect ✊

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *