Hoe overleef jij de zomer?

De zomer is bijna gearriveerd. Volle stranden, warm weer en misschien aan het einde de festivals. Dat is waar we allemaal naar verlangen. Alleen zitten er ook nadelen aan de zomer. Je gaat gauw zweten, de ijsjes lekken op je handen als die zon er vol op schijnt en als je eindelijk wilt slapen is je kamer veel te heet om te gaan slapen. Kortom, soms is het helemaal ruk. Gelukkig heb ik in mijn reportage een paar ‘lifehacks’ voor jou verzameld!

Deze ‘lifehacks’ helpen jou om je zomer iets leuker te maken. Heb jij ook altijd last van zand als tussen je slippers of dat je snel zweet? Ik heb dé tips voor jou. Deze tips kan je zelf gebruiken om overal te gebruiken

De zomer is natuurlijk vooral leuk, maar soms ook wat irritant. Veel mensen verbranden in de zon. De uv-stralen van de zon zijn een grote veroorzaker van huidkanker. Het is daarom belangrijk jezelf, maar vooral je kind goed te beschermen. Verbranding op jonge leeftijd vergroot de kans op huidkanker op latere leeftijd.

Huidkanker

Het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe. Huidkanker is nu de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De afgelopen 10 jaar is het aantal mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. In 2019 kregen bijna 70.000 Nederlanders de diagnose huidkanker (cijfers IKNL). In de meeste gevallen is huidkanker het gevolg van teveel blootstelling aan uv-straling of de zonnebank.  Er zijn drie vormen van huidkanker:

Basaalcelcarcinoom: is de minst kwaadaardige vorm van huidkanker. Het groeit langzaam en zaait bijna nooit uit. Plaveiselcelcarcinoom: komt vooral voor op plaatsen die vaak in de zon komen, zoals het gezicht en de bovenkant van de handen. Is kwaadaardiger dan basaalcelcarcinoom en kan uitzaaien als er niet op tijd wordt ingegrepen. Melanoom: dit is de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Soms treden al vroeg uitzaaiingen op. Voor de puberteit komt het melanoom bijna niet voor. Daarna kan het op elke leeftijd ontstaan.

Schoonheidsspecialiste en medewerkster Sunday’s Danique geeft tips zodat je minder gaat verbranden. Danique: tussen twaalf en drie is het felste zonlicht. Dus zorg dat je daar buiten blijft. Als je gaat verbranden, doe dan kleding aan zoals een pet of iets voor je armen. En de allerbelangrijkste tip: smeer jezelf in met minimaal factor 30.’’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *