Topless zonnen is verledentijd

Topless zonnen is verledentijd

Zonder bikinitopje op het strand liggen. Vroeger was dit één van de normaalste zaken, maar de populariteit is ervan af. We zien het namelijk steeds minder en mensen voelen zich minder op hun gemak. Een aantal factoren hebben hiermee te maken zoals kritische blikken en de technologie van tegenwoordig. Hoe is het eigenlijk ontstaan en waarom heerst er een taboe rondom topless zonnen?

Ontstaan
In 1969 vond het welbekende Woodstock festival in Amerika plaats. Dit festival is vooral bekend om de hippies en de vrijheid die zij voelde. Zij voelde zich zo vrij dat ze letterlijk de kleding van zich af gooide. Na Woodstock waaide deze vrijheid over naar Europa en lagen steeds meer vrouwen topless op het strand. Je kan je de beelden vast nog herinneren van de Nederlandse stranden in de 60’s. Sjanny (69) was één van deze vrouwen en was geïnspireerd door Woodstock. Een reden om topless te gaan zonnen had te maken met de burgermaatschappij. Het was haar pad naar een meer feministische blik op de wereld, dat destijds nog ontbrak.

Taboe
Tot zo’n 20 jaar geleden was topless zonnen volkomen normaal, maar tegenwoordig zie je het amper. Het is een taboe geworden en daarom voelen vrouwen zich niet meer op hun gemak om hun bikinitopje uit te laten. Ik stelde mensen op straat de vraag wat zij van topless zonnen vinden en waarom er een taboe is ontstaan. De meeste mensen gaven aan zelf geen probleem te hebben met topless zonnende vrouwen. Ze begrijpen wel dat de technologie van tegenwoordig een grote rol speelt. Instagram, snapchat en websites zoals dumpert. Alles wordt vastgelegd en gedeeld op sociale media en internet. De kans is veel groter dat je gefilmd wordt op het strand dan vroeger. Daarnaast spelen de blikken van mensen een rol. Raar aangekeken worden wanneer je topless op het strand ligt is niet fijn. Dit is ook de reden waarom Sjanny haar bikini topje toch weer is gaan dragen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *