Met een cocktail de zomer in

Beeld: Maud Warnier

Nu we langzamerhand weer wat meer vrijheid krijgen wat betreft de openingstijden van de horeca, gaan we een culinaire zomer tegemoet. Qua eten, maar ook zeker wat drinken betreft. Een gewoon biertje is natuurlijk lekker, maar wat kunnen we deze zomer nou het beste bestellen als we voor het cocktail aanbod gaan?

Volgens bartender Sam van House of Bols is de Moscow mule een goede optie. Het is niet zo zoet als een Mojito, maar oogt vrijwel hetzelfde. Waar de Mojito een frisse cocktail is met suiker erin verwerkt, is de Moscow mule eerder een kruidige variant. Dit komt mede door de Angostura bitters, wat ook wel bekend staat als ‘het peper en zout van de cocktailwereld’. Sam vertelt dat met het warme weer je natuurlijk het liefste iet verfrissends en tegen de dorst wilt drinken. “In veel cocktails zitten al sappen, wat zeker lekker is met warm weer, maar in deze cocktail tref je eigenlijk geen fruit aan behalve de limoen”, aldus Sam.

Van Nederlandse bodem

Bij House of Bols maken ze een aparte variant op de Moscow mule. In de meeste horeca zaken wordt de cocktail met wodka bereid, maar bij deze likeurenhemel maken ze hem met hun eigen oude jenever. Vanwege deze ietwat sterke drank doen ze er ook iets minder in. Wat veel mensen niet weten is dat jenever van Nederlandse bodem is. Tijdens de middeleeuwen waren er al een aantal verschillende destillaten in de omloop in de Lage Landen, maar jenever kreeg zijn opkomst toen er verschillende pestepidemieën uitbraken. In die tijd werd de pest verholpen met veel fruit en groenten eten. Door jeneverbessen in alcohol te laten trekken werd er toen een sterke drank ontwikkelt die de pest tegen zou moeten gaan.

Ouder dan Nederland

Het likeurenmerk Bols is niet zomaar een likeurenmerk. Het is het oudste likeurenmerk wat ons land kent. Sterker nog het is zelfs ouder dan ons land. In 1575 richtte Lucas Bols de destilleerderij op. Dat wil zeggen dat hij in het klein deed wat er nu honderden jaren later in het groot gebeurt. Hij stookte alcohol in een klein keteltje op zijn fornuis en verkocht dat. Voor de geschiedenisfanaten onder ons: Nederland is officieel ontstaan op 15 mei 1648 door het vredesverdrag van Münster wat ook door Spanje, wie op dat moment de bezetter was, werd ondertekend. Tijdelijk werden de Bols likeuren vanuit Engeland geproduceerd en verkocht. Dit was in de tijd van de bezetting door Spanje.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *