Krom’s culinaire wereld

Krom’s culinaire wereld

Geheel in het teken van onze uitzending: “lekker los” duiken we  in de wereld van lekker  eten. Nu weten we allemaal dat de Nederlandse keuken met aardappel, vlees, groente niet de meest spectaculaire gerechten heeft, op een paar uitzonderingen na. Dus gaan we de grens over! 

De culinaire wereld is een van de meest diverse die er is. Daarbinnen valt ook de Surinaams-javaanse keuken. Een mengsel die is ontstaan door Indonesische Surinamers die de twee keukens samen voegde. Zo ontstaan er dus binnen twee werelden ook een nieuwe keuken.

Redacteur Jacco krom duikt voor zijn serie Krom’s culinaire wereld deze keer de Javaanse keuken in. Hij ging langs bij Sandy, zij heeft haar eigen foodtruck en verkoopt daar allerlei Surinaamse en Javaanse gerechten. Deze keert leert hij Javaanse kipsate te maken, volgens Sandy’s eigen recept. Ze gebruikt een aantal verschillende kruiden die het recept uniek maken. Vooral de gedroogde groentenbouillon brengt volgens haar enorm veel smaak aan het gerecht.

Sandy heeft nu twee jaar haar eigen foodtruck. “Het is geweldig om naar plekken te gaan waar je nooit zou gaan en daar nieuwe mensen te spreken”, aldus Sandy. Trots staat zij in haar eigen foodtruck wanner zij mij dit vertelt. Het de grootste bus waarmee je met een standaard autorijbewijs mag rijden. “Iedereen kijkt geschockeerd als ze mij de bus uit zien komen, een kleine Indonesiër”

Om mee te gaan in haar proces naar een perfecte saté is Jacco vol gedoken in de bereiding van het gerecht. Aandachtig luistert hij naar de instructies die gegeven worden. Aan het einde is te zien hoe hij geniet van zijn eigen verse Javaanse kipsate.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *