Van Linz naar Utrecht: Het Ars Electronica Festival in Kapitaal

Afgelopen weekend was er in printstudio Kapitaal in Utrecht het Ars Electronica Garden festival. Door het coronavirus vindt het festival niet plaats op locatie in Oostenrijk, maar dus in Utrecht. Op deze editie van het festival waren verschillende digitale exposities te zien van lokale kunstenaars, zoals bijvoorbeeld Interaction Design student Daniel Korssen, die zijn werk ‘Hertzianspace’ exposeerde.

Met dit werk visualiseert hij het internet op een zichtbare manier: er zijn op het werk verschillende bollen te zien die allemaal met lijnen verbonden zijn. Langs de lijnen reizen groene vierkante pakketten die data vertegenwoordigen. Zo wordt in het werk gesimuleerd hoe data reist over het internet.

Korssen vindt het interessant om de relatie tussen mens en machine te bekijken en daar installaties uit te halen. Hij meent dat technologie ook een duistere kant heeft, naast dat het de mens in het dagelijks leven helpt. Als voorbeeld geeft hij de haast niet weg te denken sociale media. Hij geeft toe dat social media mensen over de hele wereld helpt verbinden tijdens zowel goede als slechte tijden, maar dat het ook zorgt voor een zekere nepheid. Er bestaat een druk om alleen de beste kanten van je leven te laten zien waardoor je beeld van anderen niet overeenkomt met hoe het daadwerkelijk is. Over zijn toekomst heeft hij niet heel hoge eisen; hij wil ergens werken waar hij de vrijheid krijgt om met technologie te experimenteren.

De lokale editie van Ars Electronica Garden kwam dankzij de samenwerking met de HKU terecht in Kapitaal. Ramon Goedvree en Carlien Peijsel, de eigenaren van Kapitaal, menen dat er in Utrecht een gebrek is aan aandacht voor grafische en illustratieve kunst en wilden een plek faciliteren voor jonge creatievelingen om kunst te kunnen maken. Hoewel het festival gericht is op digitale kunst, vonden Goedvree en Peijsel het belangrijk om voor de verandering aandacht te besteden aan de elektronische kant van kunst.

Over de auteur

Dennis van Brouwershaven

Ik ben student journalistiek.... grandioos.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *