Geen studievertraging voor studenten van het ROC Midden Nederland

Studenten van het ROC die bezig zijn met een practicum

Nederlandse MBO studenten lopen door de coronacrisis een forse studievertraging op. Het probleem ligt vooral bij de stages die niet door kunnen gaan, en practicumlessen die niet gegeven konden worden. Bijna elke MBO instelling heeft hier last van, behalve het ROC Midden Nederland.

In heel Nederland is een tekort aan 21.000 stageplekken, aldus De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Vooral in de ICT en de zorg is er een groot tekort aan stages. Op het ROC Midden Nederland is er het tegenovergestelde aan de hand: instellingen vragen juist om stagiaires, vertelt woordvoerder Aris Willems (66). Veel zorginstellingen weigeren stagiaires omdat ze het te druk hebben met pati├źnten verzorgen, en dus geen tijd hebben om daarnaast ook nog eens een stagiair te begeleiden. Bij de zorginstellingen in Utrecht zijn alle helpende handen echter meer dan welkom. Willems vertelt dat de zorginstellingen blij zijn met de extra hulp, en dat de stagiairs ook echt nodig zijn. Er kunnen meer mensen geholpen worden dankzij de stagiairs.

De studenten van het ROC kunnen hier erg blij mee zijn. Willems vertelt dat er weinig tot geen studenten studievertraging hebben opgelopen, en dat de laatstejaars gewoon een volwaardig diploma hebben gekregen. Dit jaar is het aantal studenten met een studieachterstand met 54.000 gestegen ten opzichte van twee jaar geleden, zegt een onderzoek van ResearchNed. Het probleem zit niet alleen bij het stagetekort, maar ook de fysieke lessen die niet meer door kunnen gaan speelt een grote rol.

Thuis hebben studenten niet de faciliteiten om een practicum te doen, terwijl practicumlessen essentieel zijn bij sommige studies. Het ROC Midden Nederland heeft echter creatieve oplossingen bedacht, om een studieachterstand te voorkomen of minimaliseren. Studenten die een kappersopleiding volgen, kunnen thuis oefenen op speciale oefenpoppen. De studenten van de koksopleiding moesten thuis een recept klaarmaken, en dit filmen. Door deze oplossingen konden de studenten hun diploma toch nog ontvangen.

Over de auteur

Sofia Robben

Sofia Robben is redacteur voor B4YOU. Ze is geïnteresseerd in het buitenland, politiek en mode.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *