Sportief het milieu ontlasten van zwerfafval

Sportief het milieu ontlasten van zwerfafval

Anke Hazeleger tijdens haar rondje ploggen. Foto: Layla el Marzouki.

Misschien heb je wel eens van de termen ‘ploggen’ en ‘plandelen’ gehoord. Hierbij ruimen mensen op een sportieve manier zwerfafval op. Ploggen is een samenvoeging van het Zweedse woord ‘plocka’, wat ‘pakken’ betekent, en ‘joggen’. Nederland heeft daar haar eigen variant op bedacht, namelijk plandelen. Dat is een samenvoeging van de woorden ‘wandelen’ en ‘plastic oprapen’.  Anke Hazeleger (27) is een van de vele ploggers uit Nederland en heeft een eigen project genaamd Plog it Up De Bilt.

“Voordat ik aan mijn project begon en mijn bedrijf Sportief in het Groen oprichtte, heb ik een traineeship sociaal ondernemen gevolgd. Ik ben altijd al bezig geweest met sporten en zet me graag in voor een schonere wereld. Door deze passies te combineren, is mijn project ontstaan,” vertelt Hazeleger. Momenteel is Hazeleger druk bezig met haar project. Zo organiseert ze maandelijkse clinics waarbij ze met deelnemers door de buurt gaat ploggen of plandelen. Hieraan doen gemiddeld tien tot vijftien personen mee.

Wat Hazeleger vooral veel tegenkomt tijdens haar blokje om zijn sigarettenpeuken, blikjes en bananenschillen. “Sommige mensen denken dat bananenschillen een vlotte afbreektijd hebben, maar dat is niet het geval. Ondanks dat het een natuurlijk product is, kan het minimaal twee jaar duren totdat een bananenschil helemaal afgebroken is,” legt Hazeleger uit. Daarnaast heeft een sigarettenpeuk een afbreektijd van minimaal twee tot twaalf jaar en duurt het minimaal vijftig jaar voordat een blikje volledig is afgebroken. “Plastic is overigens de grootste boosdoener. Dat is namelijk niet afbreekbaar.”

In eerste instantie hield Hazeleger de hoeveelheid zwerfafval die zij en de deelnemers tijdens de clinics opraapte bij, maar voor haar is hetgeen wat ze opraapt belangrijker geworden. “Ik registreer het opgeraapte afval met de app Litterati en dat doen vele anderen wereldwijd ook. Hierdoor worden er gegevens verzameld en kan het zwerfafval, hopelijk, in de toekomst bij de bron aangepakt worden,” aldus Hazeleger. Zo hoopt Hazeleger dat bedrijven dit probleem serieus nemen en in de toekomst hun verpakkingsmaterialen aanpassen zodat het niet meer zo schadelijk is voor het milieu.

Momenteel zijn er al een aantal grote bedrijven die zwerfafval hergebruiken, waaronder Nike en Kneipp. Zo heeft Nike onlangs meerdere schoenen ontworpen die deels uit gerecycled materiaal bestaan en heeft Kneipp twee nieuwe lijnen gelanceerd met recyclebare verpakkingen.

Overigens zijn er ook nog andere oplossingen te bedenken voor het zwerfafvalprobleem. “Een deel van het zwerfafval wordt al gerecycled. Verder lijkt het mij ook een goed idee om burgers op een actieve manier bij de preventie van zwerfafval te betrekken. Daarnaast is een zero waste levensstijl ook een optie,” vertelt Hazeleger.

Volgens Hazeleger hebben ploggen en plandelen nog niet veel bekendheid in Nederland. “Ik denk dat de meeste mensen de woorden nog niet kennen, maar dat ze wel bekend zijn met hoe ploggen en plandelen in zijn werk gaat,” aldus Hazeleger. Echter merkt ze wel dat er in haar werkgebied, gemeente De Bilt, veel interesse voor is voor de fenomenen. “Er zijn nu ongeveer 100 mensen die ploggen en/of plandelen in gemeente De Bilt. Een deel daarvan doet mee aan mijn clinics en de rest plogt of plandelt individueel,” vertelt Hazeleger.

“Ik ben van mening dat er meer bewustwording over de negatieve effecten van zwerfafval gecreëerd moet worden onder kinderen en jongeren. Het gebeurt nog vaak genoeg dat jongeren hun afval achterlaten op plekken waar het niet hoort,” vertelt Hazeleger. Zij is bereid om kinderen en jongeren te informeren over de effecten van zwerfafval door clinics en workshops voor hen te organiseren. “Ik heb al eerder een clinic georganiseerd voor basisschoolkinderen en de kinderen waren erg geïnteresseerd in wat ik allemaal te zeggen had. Ze vonden het ook helemaal niet erg om zwerfafval van straat op te rapen. Sommige mensen vinden het namelijk vies om het afval van een ander op te rapen, maar zolang je handschoenen aan hebt of een grijper hebt, is er eigenlijk niks vies aan.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *