ij-hallen open!

AMSTERDAM – Na zes maanden gesloten te moeten zijn, heeft de ij-hallen haar deuren eindelijk weer geopend voor bezoekers en kraamhouders! “Het voelt weer goed om terug te zijn”, aldus kraamhouder Anita de Rooij (67).

 Het is druk op de NDSM-Werf, misschien nog wel drukker dan het ooit geweest is. De zon schijnt fel, het weerkaatst in een oude spiegel die tussen de rommel staat. Bij dezelfde kraam ligt een ketting met een prachtig sieraad eraan, het glinstert door de zon. Bij de kraam staat een vrouw, ze kijkt op en vraagt: “ligt er iets moois voor je tussen?”. Na een paar minuten gepraat te hebben raken we in gesprek over de corona maatregelen. De vrouw, die zich voorstelt als Anita, zegt “ik ben zo blij dat we eindelijk weer mogen na zo een lange tijd! Ik moet er wel bij zeggen dat ik maar weinig van de corona maatregelen hier merk, alles lijkt normaal.”

Toch zijn er door de organisatie van de ij-hallen wel maatregelen getroffen, anders mochten zij namelijk niet hun deuren openen. “Er zijn best wat regels bijgekomen. We hebben in plaats van 750 kramen er nu maar 400. Dit hebben wij moeten doen, want tussen elke kraam moet er anderhalve meter afstand gehouden worden.”, aldus Gert-Jan Hoogewerf (35), organisator van de ij-hallen. Sinds maart moest de ij-hallen de markt sluiten, om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Uiteindelijk met aangepaste regels mogen ze na een half jaar weer open.

Naast dat er nu dus minder kramen op de markt zijn, liggen overal op de grond pijlen hoe mensen tussen de kramen door moeten lopen. Ook hebben de kraamhouders bij aankoop van een kraam een e-mail met regels gekregen. Ook studenten Lisa en Tessa hebben deze e-mail gekregen, “Toen wij dus een kraam geboekt hadden, kregen we meteen een e-mail met dus instructies en regels waar wij ons aan moeten houden.”, aldus Lisa. Tessa verteld dat ze beide heel blij waren dat de ij-hallen eindelijk weer open waren, want hun dozen met kleding werden steeds voller en voller.

Kraamhouder Jan Touwer (59) merkt dat mensen wel moeite hebben om zich aan de regels te houden. “Het lijkt wel of sommige mensen vergeten dat er maatregelen zijn waar zij zich aan moeten houden. Iedereen staat zo dicht op elkaar.” Jan wijst naar een kraam tegenover hem, mensen duwen elkaar nog net niet weg. De kraam tegenover Jan ligt vol met schoenen en een hoop kleren. Mensen zijn te druk bezig om opzoek te gaan naar een parel, dat ze helemaal vergeten om zich aan de corona maatregelen te houden.

De Pijlen op de grond worden enigszins nog wel opgevolgd door de bezoekers. Bijna iedereen loopt netjes via de pijlen langs de kramen, er wordt dan gestopt bij de kraam die hun interesse wekt. Sommige kramen verkopen alleen maar kleding, de andere verkoopt oude Lp’s, oud servies of speelgoed dat al jaren op zolder staat en waar niet meer mee gespeeld wordt. Organisator Gert-Jan verteld dat hij dit het mooiste aan de ij-hallen vindt. “Er worden zoveel verschillende soorten dingen verkocht op de ij-hallen, dit trekt allerlei soorten publiek. Dat vind ik mooi, de sfeer die hier hangt heb ik zo gemist en ik ben blij dat het eindelijk weer mag!”

Ook bezoeker Sarah (17) is enthousiast dat de ij-hallen weer open zijn, “Ik kwam hier elke maand, dus dat was wel even wennen dat het zo lang dicht is geweest. Het is echt geweldig dat het weer open is, kan ik eindelijk weer tussen alle mooie spullen snuffelen, haha.” Ondanks dat er een aantal regels zijn waar mensen zich aan moeten houden, drukt dat niet de pret om tussen al het moois te kijken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *