Demonstranten in Utrecht eisen een humaan asielbeleid

Afgelopen week vrijdag verzamelden demonstranten zich in Park Transwijk in Utrecht om een beter asielbeleid te eisen in de Europese Unie. De aanleiding daarvan is de grote brand die uitgebroken is in kamp Moria woensdag 9 september in Griekenland waardoor rond 12,000 mensen aangetroffen zijn.

‘Wij eisen een humaner asielbeleid bij de EU’, zegt Eline van Oosterhout, één van de organisatoren van de demonstratie. ‘Wij proberen om meer bekendheid voor dit probleem te brengen’.

‘Europe Must Act’ die de beweging heeft georganiseerd, werkt als netwerkt tussen meerdere Europese landen waaronder in Nederland om actie te voeren voor vluchtelingen in nood zoals bij kamp Moria waar mensen vastzitten in moeilijke omstandigheden. ‘Wij vonden dat het nu echt de tijd is voor actie’, zegt Eline van Oosterhout. Zij streven ernaar om aandacht en bewustheid brengen bij Nederlanders, daarnaast proberen ze de politiek te beïnvloeden door brieven te schrijven en acties uit te voeren zoals deze demonstratie. ‘Je kan helpen door kritisch te zijn over wat de politici zeggen’, vertelt van Oosterhout.

‘Er kan op heel veel verschillende manieren geholpen worden’, zegt Eline. ‘Door naar dit soort demonstraties te gaan natuurlijk, door je zelf in te lezen over dit probleem, er is heel veel daarover geschreven’. Andere manieren om te helpen zijn ook zelf vrijwilligerswerk doen in Nederland of in Griekenland met asielzoekers of geld doneren aan organisaties en NGO’s.

De demonstranten hielden 1,5 meter afstand en droegen maskers tijdens de actie. Er was toezicht aanwezig op het park op meerdere locaties om mensen aan te spreken wanneer het nodig was.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *